Peren uit de oven (USA Kookboek / Sheila Lukins)
4 rijpe peren * 2el vers citroensap * 40g walnoten, grof gehakt * 40-50g blanke rozijnen * 2tl basterdsuiker * 1tl fijngeraspte citroenschil * snufje kaneel * 4el ahornsiroop * 1el boter * 1,6dl appelsap of zoete cider
Verwarm de oven voor op 180°C. Boor een gat door de peren vanaf het kroontje tot op 2-3cm van het steeltje. Snijd een plakje van de onderkant, zodat de peer rechtop kan blijven staan. Schil de bovenste 2-3cm van de peer en besprenkel het geschilde vruchtvlees met citroensap om verkleuren te voorkomen. Zet de peren rechtop in een ovenschaal waar ze net in passen. Schep in een kommetje de walnoten, rozijnen, bruine suiker, citroenrasp en kaneel door elkaar en roer er 2el ahornsiroop door. Vul de peren met dit mengsel en verdeel de boter in stukjes over de vulling. Schenk appelsap of cider en 2el ahornsiroop in de schaal. Stoof de peren in 1uur gaar in de oven en bedruip ze geregeld met het vocht. Dien ze warm op en besprenkel ze met de rest van het sap.