Tonijnkoekjes (De allerlekkerste aardappelgerechten / uitgeverij Parragon)
225g aardappels in blokjes * 1el olijfolie * 1 sjalot gesnipperd * 1 teentje look fijngehakt * 1el verse tijmblaadjes * 400g tonijn uitgelekt * schil van 1/2 citroen geraspt * 1el peterselie gehakt * 2-3el bloem * 1 losgeklopt ei * 115g vers paneermeel * plantaardige olie * zout en peper
Kook voor de tonijnkoekjes de aardappels gaar in ruim kokend, gezouten water. Stamp ze tot een grove puree en hou die even apart. Verhit de olie in een pan, bak de gesnipperde sjalot 5 minuten tot hij zacht is. Voeg look en tijmblaadjes toe en bak nog eens 1 minuut. Laat het mengsel een beetje afkoelen en roer het dan door de aardappels. Samen met de tonijn, de citroenrasp, peterselie, zout en peper. Vorm 6-8 koekjes van het mengsel. Wentel deze eerst door de bloem, dan door het ei en ten laatste door het paneermeel. Laat ze minstens een half uur in de koelkast staan. Verhit olie in een pan en bak de koekjes in ongeveer 3-4 minuten per kant goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken er serveer ze warm met een salade.