Klassieke pie met gehakt en uien / Jamie Oliver – Jamie’s Kookrevolutie
3 middelgrote uien * 2 wortels * 2 stengels bleekselderij * 2 takjes verse rozemarijn * olijfolie * 2 laurierblaadjes * 500g rundergehakt * 1tl Engels mosterdpoeder * 1tl Marmite * 1el worcestershiresaus * 2tl bloem * runderbouillonblokje * 500g korstdeeg * groot ei
Maak de groenten schoon en hak ze in stukjes. Stroop de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze fijn. Zet een grote braadpan op een hoog vuur. Giet er 2 scheuten olijfolie in en doe er de groenten, rozemarijn en laurierblaadjes bij. Roer gedurende 10 minuten, tot de groenten zacht zijn en wat kleur hebben gekregen. Roer dan het gehakt erdoor en steek de grootste klonten stuk met een houten lepel. Doe er het mosterdpoeder, de Marmite en worcestersaus bij, met 2tl bloem. Los het bouillonblokje op in 1 liter kokend water en giet het bij het mengsel in de pan. Breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel afgedekt ongeveer een uur zachtjes pruttelen, terwijl je af en toe roert. Vul een grote ovenschaal met de gehaktvulling en laat afkoelen. Haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en rol het uit. Verwarm de oven op 180°C. Rol het deeg uit tot het net iets dikker is dan een euromunt. Bedek de ovenschaal met het deeg, snij het overtollige deeg langs de rand van de schotel af. Druk de randen goed aan, doorprik het midden met een mespunt. Kwast het deeg in met losgeklopt ei of wat melk. Bak de pie 40 minuten op 200°C tot het goudbruin en krokant is.
Als je zelf je korstdeeg maakt klopt de baktijd van dit recept. Gebruik je echter een kant-en-klaar kruimeldeeg uit de supermarkt, dan hoeft het gerecht slechts een 20 à 25 minuten op 200°C te bakken.