Ovenschotel van witloof en gehakt (Libelle)
4 stronkjes witloof * 4 dikke aardappelen * 500g gemengd gehakt * ½ blokjes vleesbouillon * 1dl melk * 20g boter * 20g bloem * boter en olijfolie * 100g gemalen emmentaler * nootmuskaat * peper en zout
Kook de geschilde aardappelen gaar in gezouten water. Laat wat afkoelen en snij ze in plakjes van ongneveer 1 cm dik. Wrijf de witloofstronkjes droog schoon en verwijder het bittere hart. Snij de stronkjes in grove stukken. Bak ze kort in wat boter. Kruid met peper en nootmuskaat. Schenk er de melk bij en laat op een zacht vuur gaarstoven. Laat goed uitlekken en vang het kookvocht op. Bak het gehakt rul in een likje olijfolie. Kruid met het verkruimelde bouillonblokje, peper en zout (als het gehakt niet gekruid is). Schep het in een ovenschaal. Leg er het witloof op en dek af met de aardappelschijfjes. Maak een blonde roux met de boter en bloem. Leng aan met het kookvocht van het witloof en eventueel nog wat melk. (2dl melk voor een dik vloeibare saus). Roer, van het vuur, de helft van de kaas door de saus. Kruid bij naar smaak. Lepel ze over de aardappelen. Bestrooi met de rest van de kaas en zet onder de ovengrill tot het kaaskorstje mooi gekleurd is.