Gehaktgratin met pompoen (Colruyt)
750g gehakt * 300g pompoenblokjes * 400g gepelde tomaten * 1sjalot * 1 blokje runderbouillon * 1tl tijm * 1tl paprikapoeder * 1tl oregano * 2el boter * 1el paneermeel * maïzena / voor de puree: 1kg aardappelen * 1 kopje melk * 2el boter * nootmuskaat * peper en zout
Snij de pompoen in kleine blokjes. Snipper de sjalot. Smelt 1 el boter in een ruime pan en stoof de gesnipperde sjalot. Voeg het gehakt toe en laat het rul bakken. Schep het geregeld om en plet met een vork zodat het vlees korrelig en goudbruin gebakken is. Voeg de gepelde tomaten toe en verbrokkel het bouillonblokje boven de pan. Leng aan met ongeveer 2 dl water en laat tien minutne zachtjes stoven. Voeg de pompoenblokjes toe, roer alles goed om en laat nog vijf minuten stoven. Breng op smaak met tijm, paprika en oregano en indien nodig peper en zout. Bind lichtjes met de maïzena. Bereid ondertussen de puree, schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water gedurende 20 minuten. Giet af en laat nog even sudderen op het vuur alvorens ze te pureren. Roer er een kopje melk en 2el boter door en kruid de puree met nootmuskaat, peper en zout. Giet het vlees/groentenmengsel in een ruime ovenschotel en verdeel er de puree over. Maak met een vork enkele versieringen in de puree, bestrooi met paneermeel en verdeel er 1el boter over. Als je direct na het bereiden de ovenschotel bakt heeft ze 20 minuten nodig op 200°C. Anders moet ze een half uur in de oven staan.