Pasta met garnalen, ricotta en spinazie (Kom gerechten – Veltman Uitgevers)
3 stevige, rijpe tomaten, ontveld, zonder zaadjes en in kleine stukjes * 1,2dl extra vergine olijfolie * 1,2dl balsamicoazijn * 3 teentjes knoflook, fijngehakt * 3 el in stukjes gescheurd vers basilicum * 500g penne rigate * 1 el olijfolie * 800g rauwe middelgrote garnalen, gepeld en schoongemaakt, met staart * 100g jonge bladspinazie * 200g stevige ricotta, verkruimeld * 2el geschaafde, parmezaanse kaas
Meng de tomaten, extra vergine olijfolie, 2 el balsamicoazijn , 1 teentje knoflook en 2 el basilicum. Kook de pasta in een ruime hoeveelheid kokend water beetgaar. Giet hem af en houd hem warm. Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Roer de overgebleven knoflook erdoor en voeg dan de garnalen toe. Bak alles 1-2 minuten op hoog vuur, tot de garnalen roze kleuren. Doe de rest van de azijn en het basilicum erbij en bak 1-2 minuten tot het vocht is ingekookt en de garnalen gaar en een beetje glazig zijn. Roer de spinazie erdoor tot hij iets is geslonken. Breng op smaak met peper en zout. Schep het garnalen-spinaziemengsel door de pasta en verdeel het gerecht over vier kommen. Garneer het geheel tot slot met de ricotta en parmezaanse kaas.