Vanille-kwarktaart met frambozensaus (8 personen) – (Jamie Oliver / Libelle)
150g boter en een extra klontje voor het bakblik * 200g tarwebiscuits * 100g havervlokken * 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-essence * 600g kwark * 150g suiker * 1 citroen * 1 sinaasappel * 3dl slagroom * 500g frambozen * 100g suiker
Beboter een springvorm (23cm doorsnede). Stop de biscuits in een schone theedoek en sla ze met de deegrol tot fijne kruimels. Zet een pan op een laag vuur, doe de havervlokken erin en rooster tot ze wat donkerder worden. Snij de boter in stukjes en doe met de biscuitkruimels in de pan. Roer met een houten lepel tot je een homogeen mengsel hebt. Schep het mengsel in de springvorm. Druk de biscuitbodem voorzichtig aan met de achterkant van een metalen lepel, hij moet mooi glad en gelijkmatig zijn. Laat 1 uur opstijven in de koelkast. Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap voorzichtig het merg eruit. Doe met de kwark, suiker en geraspte citroen en appelsienschil in een mengkom. Roer goed tot je een mooie gladde massa hebt. Klop in een andere kom de slagroom op tot zachte pieken. Spatel de helft door het kwarkmengsel en spatel er vervolgens de rest van de opgeklopte room door. Schep het homogene mengsel op de biscuitbodem, en strijk glad met een spatel. Zet de taart minstens één uur in de koelkast. Haal ze uit de vorm door met een paletmes langs de rand te gaan en zet op een schaal. Meng de suiker met de frambozen in een kom. Gebruik je handen om ze goed door elkaar te knijpen. Giet het mengsel over de kwarktaart.