Chocolade-roomkaastaart ( Nigella Lawson / Feest )
Bodem: 125g tarwebiscuits * 60g boter * 1el cacao
Vulling: 3grote eieren * 3 dooiers van grote eieren * 1,5dl zure room * 1/2tl cacao aangemaakt met 1el heet water * 175g pure chocolade (in kleine stukjes gehakt) * 500g Philadelphia roomkaas * 150g suiker * 1el instant-custardpoeder * Glazuur: 75g pure chocolade (kleine stukjes) * 1,25dl slagroom * 1tl golden syrup (lichte siroop)
Verkruimel de koekjes, doe er de boter en de cacao bij en blijf mengen tot je een vettig, klonterig kruim hebt. Doe dit in een springvorm met een doorsnede van 23cm. (bakpapier) Druk het goed aan op de bodem van de vorm, zodat je een min of meer gladde taartbodem krijgt. Zet hem in de vriezer terwijl je de vulling maakt. Verwarm de oven voor op 180°C. Breng een ketel water aan de kook. Laat de chocolade au bain marie smelten en vervolgens een beetje afkoelen. Klop de roomkaas glad en klop er de suiker en custardpoeder door. Klop er een voor een de hele eieren en dan de dooiers door, vervolgens de zure room en ten slotte de met heet water aangemaakte cacao en de chocolade. Klop tot je een glad beslag hebt. Haal de springvorm uit de vriezer en bekleed de buitenkant van de vorm met een flinke laag plasticfolie en daaroverheen een laag dik aluminiumfolie. Dit beschermt de taart tegen het waterbad. Zet de springvorm in een braadslee. Giet de roomkaasvulling in de vorm. Giet zoveel kokend water in de braadslee dat het tot ongeveer halverwege de springvorm komt en plaats het zo 3 kwartier tot een uur in de oven. De bovenkant van de kaastaart moet stevig zijn, maar vanbinnen moet hij nog een klein beetje lobbig aanvoelen. Verwijder het aluminium-en het plasticfolie en zet de springvorm op een rooster zodat de taart kan afkoelen. Dek de taart dan af met plasticfolie en zet hem tot de volgende dag in de koelkast om verder op te stijven. Laat even op temperatuur komen voor je hem serveert. Voor de glazuur moet je op een zacht vuur de chocolade met de room en siroop laten smelten. Als de chocolade bijna gesmolten is haal je het van het vuur en klop je het mengsel tot een gladde saus. Giet het vervolgens uit over de taart.