Applepie (Libelle)
275g bloem * 175g boter * 1e * 3el zure room of melk * 500g appels 4el aardbeienconfituur * 70g fijne suiker * 60g amandelschilfers
Schil de appels en snij ze in plakjes. Doe ze in een pannetje met 3 el water. Dek af en laat ze in 10 tot 15 minuten tot moes koken. Laat afkoelen.Maar een kruimeldeeg met de vetstof en de bloem. Doe er de eidooier en de zure room bij. Kneed tot een homogeen deeg Verpak het deeg in plasticfolie. Zet het dertig minuten in de koelkast. Verdeel de deegbal in twee. Rol één portie uit en leg die in een ingevette vorm. Prik de deegbodem in met een vork. Bak 10 minuten op 200°C. Strijk de aardbeiconfituur uit op de voorgebakken deegbodem. Vermeng 60g suiker met de amandelschilfers. Strooi de helft van het mengsel op de confituur. Klop het eiwit stijf. Spatel het door de appelmoes. Schep de appelmoes op de voorgebakken deegbodem. Strooi er de rest van het amandelmengsel op. Rol de tweede portie deeg uit tot een plak iets groter dan de vorm. Dek er de taart mee af. Druk de randen aan. Penseel het deegdeksel met water, strooi er de rest van de suiker op. Maak met een mes een paar kerfjes in het deegdeksel zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de pie 30 tot 35 minuten in de oven op 200°C. Lauw serveren met slagroom.