Peren-speculaastaart (vegetarisch koken KAV)
Deeg: 50g boter * 50g rietsuiker * 150g bloem * 1 ei * Vulling: 1 kg peren * 1dl witte wijn * 200g suiker * sap van 1 citroen * 1dl room * 4 eieren * 2l speculaaskruiden * 100g speculaaskoekjes
Verwarm kort de boter en de suiker en vermeng en kneed alle ingrediënten voor het deeg. Leeg de deegbol 30 minuten in de koelkast of 15min. in het vriesvak. Rol het deeg uit en bekleed er een ingevette taartvorm mee. Schil de peren en snijd ze in 4 stukken. Stoof ze met de witte wijn en de helft van de suiker. Vermeng het citroensap met de room, de eieren, de speculaaskruiden en de rest van de suiker. Voeg ook het kookvocht van de peren toe. Verdeel de peren over de taartbodem en overgiet ze met het romige mengsel. Verdeel tenslotte de speculaaskoekjes over de taart en bak ze ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.