Zweedse appeltaart
400g zelfrijzende bloem * 250g suiker * 2 eieren * 150g zachte boter * 6 grote appels * 1 banaan * 100g rozijnen * citroensap * ½ dl water * springvorm van 22cm diameter
Verwarm de oven voor op 180°C. Kluts de eieren en meng ze met 150g suiker. Voeg de boter toe, en geleidelijk aan de bloem. Kneed tot een homogene massa, maar niet te lang, want dan wordt het deeg plakkerig. Is dit niet het geval, voeg dan wat extra bloem toe. Hou 1/3 van het deeg apart en rol de rest uit op het werkblad tot een ronde lap die de bodem en opstaande rand van de springvorm kan bedekken. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in stukjes. Snij de banaan in rondjes. Doe ze in een pan, samen met wat citroensap, 100g suiker en ½ dl water. Breng aan de kook en laat garen. Roer er de rozijnen door en laat wat afkoelen. Beboter de springvorm, leg er het deeg in en vul met het fruit. Rol het resterende deeg uit en snij er linten van. Leg ze kruislings over de taart. Zet de taart 45 minuten in de oven.