Groentevelouté ( Libelle)
1,5l groentenbouillon * 1kg tomaten * 2 courgettes * 1 sjalot * 2 teentjes look * boter of olie * 1 kruidentuiltje * peper en zout * opgeklopte room * 3 plakjes gedroogde rauwe ham
Spoel de tomaten en courgettes en snij ze in stukken. Pel en snipper de ui en de look. Stoof ze aan in wat olie. Voeg er de andere groenten aan toe. Laat een paar minuten zacht stoven. Leng aan met de bouillon en doe er het kruidentuiltje bij. Dek af en laat 10 tot 15 minuten zacht koken. Haal het kruidentuiltje weg en mix de soep. Giet ze door een zeef en druk de groenten met de rugkant van een lepel uit. Kruid naar smaak met peper en zout en roer er een theelepel boter door. Werk af met de gedroogde ham en een beetje room. (ham drogen: leg de plakjes op keukenpapier en leg ze op de bakplaat in de oven. Laat ze dertig minuten op 80°C liggen)