Soep van prei en aardappelen / Jamie Oliver – Jamie’s Kookrevolutie
2 wortels * 2 stengels bleekselderij * 2 middelgrote uien * 400g prei * 2 tenen knoflook * olijfolie * 400g aardappelen * 2 blokjes kip of groentebouillon * zeezout en zwarte peper
Schil de wortels en snij in plakken. Snij de selderij in stukjes. Pel de uien en hak ze grof. Maak de preien schoon, snij ze in de lengte in kwarten, was ze onder de kraan en snijd ze in 1cm brede plakjes. Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes. Zet een grote pan op het vuur en doe er 2el olijfolie in. Doe alle gehakte en gesneden groenten in de pan en roer met een houten lepel door elkaar. Leg het deksel schuin op de pot en laat 10 minuten op het vuur staan, tot de wortels zacht zijn en de ui en prei goudbruin. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van 1cm. Los de bouillonblokjes al roerend op in 1,8 liter kokend water en giet het vocht bij de groenten. Doe de aardappelen erbij. Roer en laat aan de kook komen. Zet het vuur laag en laat de soep afgedekt nog 10 minuten pruttelen. Haal van het vuur, kruid naar smaak met zout en peper. Mix de soep of dien hem zo op