Tomatensoep / Jamie Oliver – Jamie’s Kookrevolutie
2 wortels * 2 stengels bleekselderij * 2 middelgrote uien * 2 tenen knoflook * olijfolie * 2 blokjes kip of groentenbouillon * 2 blikken gepelde tomaten van 400g * 6 grote rijpe tomaten * bosje vers basilicum * zeezout en zwarte peper
Schil en kuis de groenten. Snij de wortels in dikke plakken, de bleekselderij in stukjes en de gepelde uien grof. Pel de knoflook en snijd ze in plakjes. Zet een grote pan op matig vuur en doe er 2 el olijfolie in. Doe alle gehakte groenten in de pan en roer ze met een houten lepel door elkaar. Leg het deksel schuin op de pan en laat 10 minuten op het vuur staan tot de wortels zacht zijn en de uien goudbruin. Los de bouillonblokjes al roerend op in 1,8liter kokend water en giet het vocht over de groenten. Doe er de gepelde tomaten uit blik en de verse tomaten, inclusief groene steeltjes bij. Roer en breng de soep aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep afgedekt nog 10 minuten zacht pruttelen. Pluk intussen de basilicumblaadjes van hun steeltjes. Haal de pan van het vuur, breng op smaak met zout en peper, doe er de basilicumblaadjes in. Pureer de soep.