Witloofsoep (Libelle)
1,5l kippenbouillon * 750g witloof * 1 aardappel * 2 sjalotjes * 50g rauwe ham * 6el mascarpone * olijfolie * kruidentuiltje * bladpeterselie * peper en zout
Pel de sjalot en snipper ze fijn. Snij het witloof in grove stukken. Schil de aardappel en snij hem in stukken. Fruit de sjalot glazig in olijfolie. Doe er het witloof bij en roerbak een paar minuten. Leng aan met de kippenbouillon. Voeg er de aardappel en het kruidentuiltje aan toe. Laat tien minuten koken. Verwijder het kruidenbuiltje. Mix de soep en kruid ze naar smaak met peper en zout. Snij de ham in stukjes. Bak ze knapperig in een likje olijfolie. Snipper de rest van de witloof (1 stronkje) fijn en vermeng het met de mascarpone. Schep de hete soep in kommetjes. Strooi er wat hamsnippers bij. Werk af men een schepje mascarpone en een plukje peterselie.