Zachte pompoensoep (USA Kookboek / Sheila Lukins)
2el ongezouten boter * 2el olijfolie * 200g prei, grondig gewassen en in plakjes * 2tl kerrie van goede kwaliteit * 1,5l ontvette kippenbouillon * 700g gele pompoen, schoongemaakt en in stukken * 320g rijpe pruimtomaten, zonder pitjes en in stukken * zout en versgemalen zwarte peper * 3el gehakt basilicum ter garnering
Verhit de olie en boter in een zware pan op laag vuur. Dep de preiringen droog en doe ze in de pan. Fruit ze al roerend 10 minuten, strooi er kerrie over en fruit ze nog 2 minuten. Voeg de bouillon toe en breng hem aan de kook. Voeg de pompoen en tomaat toe. Breng het geheel weer aan de kook, zet het vuur middelhoog en doe een deksel op de pan. Laat de soep nog 20 minuten trekken. Pureer de iets afgekoelde soep. Breng op smaak met peper en zout. Strooi er voor het opdienen de verse basilicum over.