Zalmsoep met maïs (Libelle)
500g zalmfilet, in stukken * 50g spekblokjes * 1,5kg aardappelen (liefst rode) * 1 bos lente-uitjes * 200g maïs* 1el fijngehakte knoflook * 450ml melk * 100ml room * 1tl tijm * 1 blaadje laurier * 1tl rode peperbessen, geplet * 2el bieslook, gesnipperd * 1tl citroensap * zout * peper uit de molen
Spoel de aardappelen, maar schil ze niet. Snij ze in blokjes van 2cm. Kook ze 10 minuten in gezouten water. Giet af en zet apart. Bak het spek krokant en schep het op keukenpapier om uit te lekken. Giet het spekvet op 2el na uit de pan. Stoof er de lente-uitjes, maïs, tijm, laurier, knoflook en peperbessen in tot de uitjes zacht zijn. Schenk er de melk en room bij en breng aan de kook. Voeg de aardappelen, de zalm en het spek toe en laat zachtjes sudderen tot de vis bijna gaar is. Verwijder de laurier en roer het citroensap door de soep. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de borden en werk af met bieslook.