Garnalen – aardappel maïssoep (Kom gerechten – Veltman Uitgevers)
600g rauwe middelgrote garnalen * 3 maïskolven * 1 el olijfolie * 2 preien, alleen het witte deel, in dunne ringen * 2 teentjes knoflook, geperst * 650g aardappelen, in blokjes van 1,5cm * 7,5dl vis –of kippenbouillon * 3,7dl melk * 2,5dl room * snufje cayennepeper * 3 el fijngehakte verse gladde peterselie
Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Snijd ze in stukjes van 1,5cm. Snijd de korrels van de maïskolven. Verhit de olie in een grote pan en bak de prei ca.5 min. op laag tot matig vuur, tot hij zacht en licht goudbruin is. Doe de knoflook erbij en bak hem 30sec. Doe de maïs, aardappel, bouillon en melk erbij. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en dek de pan gedeeltelijk af. Laat de soep ca. 20 min. zachtjes koken, tot de aardappel zacht maar nog niet stuk gekookt is. Haal het deksel van de pan en laat de soep in nog 10 min. iets dikker worden. Draai het vuur laag. Mix 5dl van de soep tot een zeer gladde massa met een staafmixer. Doe de gepureerde soep weer in de pan en voeg de garnalen toe. Laat hem 2 min. zachtjes koken op matig vuur tot de garnalen roze en gaar zijn. Roer de room, cayennepeper en 2el peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en garneer met het restand peterselie.