Vietnamese kipsalade (Kom gerechten – Veltman Uitgevers)
400g kipfilet * 1 stengel citroengras, alleen het witte deel, fijngesneden * 1el vissaus * 2 tl suiker * 2 el limoensap * 1 ½ el zoete chilisaus * 200g chinese kool, geraspt * 1 wortel, met een dunschiller in dunne repen gesneden * ½ kleine rode ui, in ringen * 20g verse korianderblaadjes * 30g grof gehakte verse munt * 2el verse korianderblaadjes, extra * 2 el gehakte pinda’s * 1el gebakken sjalotjes
Doe de kip en het citroengras in een diepe koekenpan, voeg wat water en zout toe en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat de kip in 8-10 minuten net gaar koken. Laat hem uitlekken en houd hem warm. Doe vissaus, suiker, limoensap en zoete chilisaus in een kleine pan. Roer 1 minuut op matig vuur tot de suiker is opgelost en haal de pan van het vuur. Doe de kool, wortel, ui, koriander en munt in een grote schaal en schep alles goed om. Druppel er driekwart van de warme dressing over. Schep alles weer om. Snijd de kip diagonaal in dunne plakken en leg ze op de salade. Besprenkel met de rest van de dressing, garneer met de extra korianderblaadjes, gehakte pinda’s en gebakken sjalotjes en serveer de salade meteen.