Salade met brie en peren (Groenten en salades / BMP – Ambiance)
300g brie (ongeveer) * 2 rijpe peren * 1 citroen * stokbrood * 50g veldsla * 1 stronkje witloof * een bosje rucola * 2el zwarte rozijntjes * 2el rode port * 2el gepelde okkernoten (liefst vers) * 4el goede olijfolie * 1el balsamicoazijn * peper en zout * 1el fijngehakte platte peterselie
Laat de rozijntjes 20 minuten weken in 1 lepel portwijn en wat water. Snijd het stokbrood in 12 schijfjes. Laat de schijfjes even kleur krijgen onder de grill in de oven. Snijd de brie in fijne schijfjes. Schil de peren, snijd ze in 4 en haal er de klokhuizen uit. Snijd het perenvlees in schijfjes en besprenkel met citroensap om verkleuring te voorkomen. Maak de veldsla proper, was ze en draai ze vervolgens droog. Snijd het witloof in kleine stukjes en besprenkel met wat citroensap. Verdeel de veldsla over 4 borden. Meng er de rucola onder. Strooi het witloof uit over de salade. Laat de rozijnen uitlekken en strooi ze over de borden. Breek de noten en zwier ze over de sla. Meng de portwijn, balsamico, olijfolie, peper en zout. Bedek de toastjes met stukjes brie. Leg op elke toast een mooi stukje peer. Verdeel de overgebleven peer over de slaborden. Laat de toastjes even gratineren onder de grill. Het gaal vlug wanneer de kaas begint te smelten, zijn ze klaar. Verdeel de vinaigrette over de sla. Leg op elke bergje sla 3 toastjes met brie en peer. Werk af met wat fijngehakte peterselie.