Salade Niçoise met tonijn (De allerlekkerste aardappelgerechten / uitgeverij Parragon)
4 eieren * 450g krieltjes * 115g groene boontjes * tonijn (verse steak of uit blik) * 6el olijfolie * 1teentje look geperst * 1 1/2tl Dyon mosterd * 2tl citroensap * 2el verse basilicum gehakt * ijsbergsla * 200g gehalveerde kerstomaatjes * 175g geschilde komkommer in plakjes * 50g pitloze zwarte olijven * 50g ansjovis uit blik * zout en peper
Breng een steelpannetje water aan de kook. Doe er de eieren in en kook deze 7-9 minuten vanaf het water weer kookt. Giet ze vervolgens af, laat ze schrikken onder koud water en zet apart. Kook de aardappels in ongeveer 10 à 12min gaar in gezouten water. Kook de gehalveerde boontjes de laatste 3 minuten mee. (of gebruik boontjes uit blik) Indien je met verse tonijnsteak werkt, moet je deze wassen en droogdeppen. Vervolgens bestrijk je ze met wat olijfolie en bestrooi je ze met peper en zout. Bak ze in 2-3 min. gaar in een hete grillpan. Vanbinnen moeten ze een beetje roze blijven. Laat ze even rusten. (of gebruik tonijn uit blik, die je enkel moet afspoelen en laten uitlekken) Klop de geperste look, mosterd, citroensap, basilicum, peper en zout door elkaar. Klop de olijfolie erdoor. Scheur de sla in grote stukken. Verdeel ze over de borden. Doe de aardappelstukjes, de boontjes, de tomaten, komkommerschijfjes en olijven erbij en schep alles losjes door elkaar. Pel de eieren en snij ze in de lengte in vieren. Rangschik ze bovenop de salade en verdeel er de ansjovis over. Trek de tonijn in stukjes uit elkaar en rangschik deze op de salade. Schenk er de dressing over en serveer.