Florentijntjes – 500 koekjes
115g geschaafde amandelen * 25g fijngehakte rode bigarreaux * 25g fijngehakte gekonfijte citroen -en sinaasappelschil * 100g boter * 100g fijne kristalsuiker * 2el honing * 2el slagroom * 115g pure chocolade, fijngehakt * 2el saffloerolie
Verwarm de oven voor tot 175°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Vermeng de amandelen met bigarreaux en schilletjes in een kom en zet opzij. Snijd de boter in stukjes en doe ze met de suiker en de honing in een pan. Breng alles aan de kook en laat het mengsel af en toe roerend iets inkoken. Neem de pan van het vuur en roer de vruchten en noten erdoor. Roer ook de room erdoor. Laat het een minuut of twee staan.
Schep koekjes van een lepel deeg met steeds 5 cm tussenruimte op de bakplaten. Druk ze met de achterkant van een in water gedoopte vork platter. Bak ze in 5 tot 7 minuten goudbruin. Neem de bakplaten uit de oven en druk een uitsteekvormpje in elk koekje om ze een mooie, ronde vorm te geven. Laat ze op de bakplaat afkoelen. Smelt de chocolade in een kom op een pan met heet water op laag vuur en roer de olie erdoor. Doop de onderkant van de florentijntjes erin en leg ze op bakpapier. Laat ze 5 minuten in de koelkast opstijven. Bewaar de koekjes dan 5 tot 7 dagen in een goed gesloten trommel.
Voor twee dozijn.
Of je maakt het jezelf gemakkelijk en bereid ze op de manier die ik bij de KAV heb geleerd. :) Bij Horta verkopen ze verschillende bakmixen. Als je bij hen een doosje geconfijt fruit & een doosje florentines-mix koopt. Dan moet je enkel de beide doosjes onder elkaar mixen. Kleine hoopjes van deze droge mengeling, met voldoende tussenruimte op een bakplaat met bakpapier verdelen en bakken volgens de instructies die op de verpakking staan.
De mix gaan kopen heeft me toen meer tijd gekost als het klaarmaken en bakken van deze lekkere koekjes. Je moet wel echt bij de oven blijven staan, want ze zijn heel snel klaar.