Rozijnen-hazelnootkoekjes met havermout – 1 deeg, 100 koekjes
50g sultana-rozijnen, fijngesneden * 125 ml sinaasappelsap * 225g zachte boter * 140g witte basterdsuiker * 1 eidooier, licht losgeklopt * 2tl vanillearoma * 225g bloem * zout * 50g havervlokken * 50g hazelnoten, gehakt * ca. 30 blanke hazelnoten, ter garnering
Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de rozijnen in een kom en schenk het sinaasappelsap erover . Dek de kom af en week de rozijnen 10 minuten. Roer de boter en suiker met een garde romig in een kom. Voeg de eidooier en het vanillearoma toe. Zeef de bloem en een snuifje zout boven de kom. Voeg de havervlokken en gehakte hazelnoten toe. Laat de rozijnen uitlekken en voeg ze toe. Roer met een houten lepel tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Schep eetlepels deeg op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat. Druk de porties deeg enigszins plat en druk een hele hazelnoot in het midden van elk koekje. Bak de koekjes 12-15 minuten. Laat ze 5-10 minuten afkoelen op de bakplaat. Schep ze daarna voorzichtig met een bakspaan op taartroosters en laat ze volledig afkoelen.
Bij dit recept heb ik zelf de rozijnen niet geweekt ( ik had geen sinaasappelsap in huis :) ) Ook de hele hazelnoten heb ik achterwege gelaten. Ik heb bolletjes gevormd van het deeg, in plaats van het gewoon met een lepel op te scheppen.