Pappardelle met courgettes, sultana’s en pijnboompitten (Nigella Lawson / Voor altijd zomer)
15g boter * 1el olijfolie * 750g courgettes * 1 teen knoflook, geperst * 2 tot 3el marsala * 50g sultanarozijnen * 25g pijnboompitten * 250g eierpappardelle * 3el vers geraspte Parmezaanse kaas * klein bosje verse peterselie, gehakt
Verhit de boter en olijfole in een pan met dikke bodem en snijd de courgettes in heel dunne plakjes, alvorens ze in de pan te doen. Pers de knoflook erover en doe er peper en zout bij. Laat de courgettes, terwijl je ze zo nu en dan omschept, ongeveer 45 minuten op matig vuur staan. De courgettes zijn dan goed uitgezweet, maar hebben nog wel wat kleur en vorm. Met andere woorden, het is de bedoeling dat ze een beetje moezig zijn zonder dat ze helemaal tot pulp zijn gekookt. Terwijl de courgettes opstaan, heb je tijd om de marsala op te warmen, deze over de rozijnen te schenken en 15 minuten, of langer, te laten wellen. Als de courgettes gaar zijn kun je de rozijnen en het amberkleurige sap erbij doen. Breng de saus op smaak met peper en zout. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn en strooi ze op een koud bord. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet de pasta af en kieper ze in een warme kom. Doe het courgettemengsel erbij en meng goed door elkaar. Doe de pijnboompitten, Parmezaanse kaas en het grootste deel van de gehakte peterselie erbij en meng nog eens. Strooi er ten slotte de laatste peterselie over en serveer.