Stoofpotje van kip onder een deegkorstje – Libelle
500g kipfilet * 4 sjalotjes * 1 teen knoflook * 4 lente-uitjes * 2 preien * 2 wortelen * 2kl tijmblaadjes * 2kl bloem * 1kl mosterd * 100g verse roomkaas, type Philadelphia * 4el bladpeterselie, gehakt * 100g kastanjechampignons * 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg * 2 eidooiers * 2el melk * 60g boter * 1el olie * peper en zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de kip in reepjes en bak die bruin in de helft van de boter. Pel en hak de sjalot en knoflook, snij de lente-ui in ringetjes, de wortelen in plakjes. Doe ze in de pan bij de kip, voeg de tijm toe en bak 6 minuten.
Bestrooi met de bloem, roer goed om en voeg roomkaas, mosterd en peterselie toe. Snij de paddenstoelen in plakjes. Verwarm in een andere pan 1el olie met de rest van de boter en bak daarin de paddenstoelen 4 à 5 minuten op hoog vuur, tot al het vocht verdampt is.
Meng de paddenstoelen met het kipmengsel en breng op smaak met peper en zout. Schep het mengsel in een hoge ovenschaal van ca. 22cm diameter. Klop de eidooiers los met de melk. Bestrijk daarmee de randen van de schaal. Dek de schaal af met het bladerdeeg. Overtollige randjes snij je weg. Die kun je eventueel gebruiken om de bovenkant van het deeg te versieren. Maak in het midden een gaatje, zodat de stoom weg kan. Doreer de bovenkant met losgeklopt ei en zet de schaal 20 à 30 minuten in het midden van de oven, tot het deeg krokant en goudbruin is.
Ik denk dit gerecht in de toekomst gewoon in de pan te bereiden en op te dienen met puree of kroketjes. Op deze manier blijft het gerecht lekker smeuïg en komen de smaken nog beter tot hun recht