Roomijs op een warm appelbedje met vanillesaus en kaneel / voor vier personen, per persoon 1 Kh-waarde / uit Diabetes Info nr. 6 2003
2 appelen (bv Jona Gold) * 1 el vetstof * voor de saus: 2dl halfvolle melk / 1el vanillepuddingpoeder / 1 el strooipoeder zoetstof * 4 bolletjes vanille-ijs zonder toegevoegde suiker * kaneelpoeder * 4 ananaskersen
Was de appelen, snijd ze in vier, verwijder het klokhuis en snijd elk partje in dunne schijfjes van ongeveer 0,5cm. Bak de partjes langs 1 kant in de vetstof, het best lukt dit in een pan met antikleeflaag. Houd de partjes warm. Bereid de vanillesaus. Maak met puddingpoeder aan met wat koude melk. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg onder voortdurend roeren het aangemaakte bindmiddel toe en laat goed doorkoken. Voeg van het vuur af de zoetstof naar smaak toe. Schik de appelpartjes met de gebakken kant naar boven, in een waaiervorm op het bord. Leg in het midden een bolletjes vanille ijs. Lepel de saus over één helft van de appelen en het ijs. Bepoeder de randen van het bord met kaneel. Versier elk bord met een geopende ananaskers.