Gentse waterzooi / voor vier personen, per persoon 1/2 Kh-waarde / uit 'Kookboek voor diabeten, gevarieerde gezonde voeding voor iedereen'
1 klein braadkip (ong. 850g) * 1 dikke prei * 1 bleekselder * 1 grote ui * 1 (winter)wortel * 1 1/4 liter bouillon * 2el vetstof * peper (en zout) * 1 eierdooier * peterselie
Verdeel de kip in 8 ongeveer gelijke stukken. Snijd de gekuiste groenten in fijne reepjes. Laat de vetstof smelten in een pan, schik de fijngesneden groenten op de bodem. Leg hierop de stukken kip en laat dit op een zacht vuurtje gedurende ongeveer 10 minuten smoren (zodat de groenten hun smaak afgeven aan de kip). Strooi er de peper (en zout) over. Giet hierop de warme bouillon en laat afgedekt ongeveer anderhalf uur zachtjes koken. Haal de stukken kip uit de pan en houd ze warm. Breng de eierdooier in een soepterrine en roer er enkele lepels van de hete bouillon door. Giet hierin verder de soep met de groenten en breng er de stukken kip bij. Strooi er de fijngehakte peterselie over.