Titel: Wat Katie Eet – recepten en andere kleine geheimen
Auteur: Katie Quinn Davies
Uitgeverij: Katie Quinn Davies
298 p.
Wat Katie eet is een unieke combinatie van een culinair dagboek en een kookboek met recepten die je het water in de mond doen lopen. Het staat vol met tips, trucs, prachtige foto’s, recepten en verhalen.
Katie Quinn Davies deelt haar favoriete recepten die zij eerder publiceerde op haar culinaire blog WhatKatieAte.com. De nadruk in Wat Katie eet ligt op het gebruik van seizoensgebonden ingrediënten en onweerstaanbare smaken. Denk aan gerechten als wilde paddenstoelen toast met Parmezaanse kaas en kruiden of varkensrollade met appel-abrikoosvulling.
Wat Katie eet minimaliseert de tijd in de keuken en maximaliseert de tijd om te genieten van je maaltijd met vrienden en familie. De combinatie van eenvoudig te bereiden recepten met prachtige culinaire fotografie van wereldklasse maakt dit kookboek tot een klassieker!
Mijn mening:
Ondanks het feit dat ik me zo weinig mogelijk op de cover van een boek probeer te focussen moet ik eerlijk toegeven dat deze mooi geïllustreerde kaft me lonkte zonder dat ik verder iets van het boek wist. Ik had dus geen idee dat ‘Wat Katie eet‘ net als ‘The Green Kitchen‘ gebaseerd is op een populaire blog.
Foto: Katies romige roereieren met gerookte zalm en spinazie
Al snel ontdekte ik dankzij de openhartige en uitvoerige inleiding dat de cover, die niet enkel mooi is maar ook uitnodigend en degelijk, perfect bij de inhoud van dit boek past. In tegenstelling tot Katie waag ik me wel vrij regelmatig aan het maken van macarons. We hebben echter ook een belangrijke overeenkomst … ik hou namelijk ontzettend van van de manier waarop ze met koken omgaat. Geen samenstellingen van methodisch afgewogen ingrediënten en minutieus opgevolgde instructies. Nee, veel van haar recepten zijn net tot stand gekomen door te experimenteren en allerlei ingrediënten door elkaar te husselen.
Foto: Salade met pancetta, feta en balsamico-mosterddressing
Dit boek nodigt echt uit om zelf aan de slag te gaan. Het enige minpunt dat ik kan aankaarten is het kleine lettertype. In combinatie met de bijzondere achtergronden maakt dit het soms wat moeilijk om de recepten te lezen. Dit is alleszins het geval wanneer je iets snel wil nakijken tijdens het koken. Dat lukt immers niet in een snelle oogopslag.
Ik vind het leuk dat elk recept een persoonlijke inleiding krijgt waarin de oorsprong van het gerecht wordt uitgelegd. Mocht ik bij het lezen van dit kookboek bij elk recept dat me aansprak een briefje hebben geplakt, dan was dat een gigantische hoeveelheid geweest. Ze weet zowel bijzondere combinaties als ingrediënten waar ik nog niet mee heb gewerkt smakelijk te doen overkomen. Niet alleen door de verlokkelijke foto’s maar ook door lekker klinkende titels als Chorizo-aardappelsalade met rucola en flinters manchego (foto).
Foto: Couscous salade met langzaam geroosterde tomaten, kikkererwten en zachtgekookte eieren
Ook klassieke recepten in een originele variant komen aan bod in dit veelzijdige kookboek. De worstenbroodjes met gehakt, appel en pistachenoten klinken mij alleszins erg lekker in de oren. Zelfs haar varkensrollade met appel-abrikoos notenvulling spreekt me aan, terwijl dat normaal nooit het geval is.
Sommige ingrediëntenlijsten zijn wat uitgebreid en daardoor vrij indrukwekkend, maar je daar niet door afschrikken. Op het eerste zicht zijn het immers allemaal ingrediënten die je terug kan vinden bij de plaatselijke supermarkt.
Ik kijk er alvast naar uit om een heel deel van deze recepten binnenkort klaar te maken.