Wanneer je deze plek bezoekt lijkt het alsof je toegangsticket een portkey was

Sommige onder jullie zullen dit al weten maar ik ben (ondertussen al weer wat jaren geleden) afgestudeerd met een Graduaat in het Bibliotheek-wezen. Toen ik die opleiding volgde kregen we een aantal lessen in het Erfgoedmuseum van Antwerpen en daar mochten we toen met onze klas de Nottebohmzaal bewonderen. Toen ik een tijdje terug met Véronique in Antwerpen had afgesproken om samen onze verjaardagen te vieren vroeg ze me of ik zin had om met haar deze zaal te bezoeken. Natuurlijk!

Normaal is de Hogwarts bibliotheek tijdens de zomermaanden gesloten maar voor mede-bibliothecarissen maakte Mme. Pince gelukkig graag een uitzondering. Oei, even vergeten dat er hier misschien wel Muggles/Dreuzels meelezen. Dat was maar om te lachen hé *kuch*.

Deze bibliotheek geeft me echter wel nog steeds het gevoel dat Mme. Pince elk moment van achter één van de rekken tevoorschijn kan komen om ons er op te wijzen dat we stiller moeten zijn.

Zeker in de restricted area waar alle boeken vastliggen achter een metalen rooster.

Als je heel goed naar de foto’s kijkt kan je op één van hen zelfs een geest spotten. Maar voor ik hier het één of ander ministerie achter me aan krijg … dat zou dus eventueel ook gewoon een reflectie van een buste beeld kunnen zijn.

Het is niet voor niets dat deze mooie ruimte online soms wordt omschreven als een magische Harry Potter bibliotheek. Het grappige is zelfs dat ik op weg naar huis van mijn jongste broer een WhatsApp bericht met een link naar een “Er is een HarryPotter-bib in Antwerpen!” filmpje kreeg én dat ik daar dus meteen op kon reageren met een foto van mezelf in die bibliotheek.

Dat het in deze ruimte steeds 18°C is om de oude boeken zo goed mogelijk te beschermen was die dag een mooie bonus vermits het buiten super warm was.

We hadden ook het geluk dat het er niet druk was waardoor we de prachtige Nottebohmzaal rustig konden bewonderen én bewonderenswaardig is ze nog steeds. Daarom wilde ik er dan ook graag enkele foto’s van met jullie delen.

Wie de drukte van de stad graag even achter zich laat om in deze stille ruimte rond te dwalen kan dit nog doen tot 15 september. Meer info kan je  hier terugvinden.

 

6 gedachten over “Wanneer je deze plek bezoekt lijkt het alsof je toegangsticket een portkey was”

    1. Zo’n museums wil ik nog wel bezoeken. Toen ik als tiener in Engeland een paar grote landhuizen bezocht vond ik het ook heel fijn om daar op zoek te gaan naar hun bibliotheken. Daar krijg je meteen het gevoel dat de tijd is blijven stilstaan.

    1. Je kan er gratis binnen met je museum-pas. Dus mocht je eens tegen de drukte/warmte/regen willen gaan schuilen dan weet je waar je naartoe kan.

  1. Oh waw! Zo jammer dat de toegang maar tijdelijk is, want de kans dat ik voor 15 september nog in België geraak is quasi onbestaande. Lijkt mij heerlijk om in rond te lopen. Hier in de buurt is er ook zo’n mooie bib (de Stiftsbibliotheek van Sankt Gallen, Unesco werelderfgoed), al geeft deze door het houten plafond nog veel meer een duister en mysterieus gevoel. Terechte HP-bib dus 🙂

    1. Al een geluk dan dat jullie zelf ook zo’n mooie bibliotheek in de buurt hebben. Daar zal ik dan waarschijnlijk weer niet snel geraken. 🙂 Ik ben echt benieuwd hoe het er vroeger uitzag toen de bibliotheek meerdere verdiepingen telde. Daar hebben we jammer genoeg geen foto’s of tekeningen van gezien.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.