Titel: Coraline
Auteur: Neil Gaiman
Uitgeverij: Boekerij
Prijs: 18,99€
Bladzijden: 173p.
Bron: recensieboek
Wanneer Coraline door een deur stapt en een ander huis ziet dat merkwaardig veel lijkt op het hare – alleen beter – lijkt alles geweldig. Maar er is daar nóg een moeder en nóg een vader, en ze willen dat Coraline hun dochter wordt. Ze willen haar veranderen en haar nooit meer laten gaan. Coraline zal alles op alles moeten zetten om zichzelf te redden en terug te keren naar haar gewone leven.
Mijn mening:
Ik las Coraline enkele jaren geleden (2018) al een keer in het Engels toen ik de 10de verjaardagseditie van het boek kreeg tijdens een boekenswap. Zowel de omschrijving van het verhaal als de mysterieuze en uitnodigende coverillustratie sprak me toen meteen aan.
Net als bij die feestelijke editie bevat ook dit boek bij elk hoofdstuk een illustratie van de geweldige Chris Riddell en zijn tekenstijl past perfect bij de sfeerschepping van het boek. Neil Gaiman slaagt er immers zowel door het verhaal zelf als zijn schrijfstijl in om je als lezer meteen te intrigeren en tegelijkertijd nieuwsgierig én misschien ook een beetje bang te maken voor wat er nog komen zal.
Wat Tim Burton via beeld -en geluidsmateriaal doet met de sfeer van zijn films doet Neil Gaiman met zijn woorden en heel eigen schrijfstijl. Coraline leest dan ook als een zowel bizar als duister sprookje dat heel bevreemdend aanvoelt.
Wanneer je net als ik (als kind maar eigenlijk nog steeds) een heel actieve verbeelding hebt dan is de kans groot dat je na het lezen van dit verhaal bij het slapen heel bizarre en beangstigende dromen staan op te wachten. Het verhaal voelt immers vrij etherisch aan. Als een verontrustende vervormde droom die je mee op sleeptouw neemt maar tegelijkertijd ook in de war brengt. Voor kinderen lijkt het me dan ook een vrij beangstigend boek wat op zich wel passend is vermits het erkennen van je angst een belangrijk rol speelt in Coraline’s verhaal.
Plottwists, avontuur, ontsnappingen aan zowel de realiteit als aan datgene wat daarachter schuilgaat plus bijzondere personages en bevreemdende elementen zijn slechts enkele van de ingrediënten die deel uitmaken van Coraline. Als extraatje er bovenop krijg je ook nog een kat als sidekick.
Zowel Coraline als Niemand zorgden voor een fijne leeservaring. Ik ben dan ook blij dat Boekerij er voor gezorgd heeft dat beide verhalen nu ook toegankelijk zijn voor Nederlandstalige lezers. Dat ze in hun coverontwerp ook een zwart raafje hebben opgenomen vind ik zelf uiteraard een mooie bonus.
Het lijkt me een intrigerend boek. Het staat hoog op mijn te-lezen-lijst.
Dag Suzanne. Ik hoop dat je er van zal kunnen genieten. Iedere keer dat ik een boek van deze auteur lees bedenk ik me dat ik meer van zijn werk zou moeten proberen maar dat is er tot nu toe nog niet van gekomen. Ooit … Het is dat onze te lezen lijstjes meestal al vrij omvangrijk zijn en bovendien ook nog eens regelmatig worden aangevuld hé. 🙂