Titel: Every Day Vegan
Auteur: Lenna Omrani
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Bladzijden: 176p.
Prijs: 22,5€
Bron: recensieboek
Happy, easy, inspirerend: met haar heerlijke en vooral easy recepten bewijs Lenna Omrani elke dag weer hoe lekker en simpel vegan kan zijn. Voor iedereen die af en toe – of elke dag – bewust, healthy en echt lekker wil eten.
Lenna Omrani is dé nieuwe, Nederlandse vegan ster achter Every Day Vegan. Als snelst groeiende vegan influencer van het moment, worden haar inspirerende gerechten ook over onze grenzen ontdekt.
Mijn mening:
Een persoonlijk voorwoord, de antwoorden op enkele veelgestelde vragen, een blikje in haar voorraadkast en een klein woordje uitleg over vegan bakken. Daaruit bestaat de inleiding van Every Day Vegan. Daarna volgt echter een hele collectie uitnodigende recepten en daar zitten we natuurlijk op te wachten wanneer we een kookboek lezen.
De gerechten werden ingedeeld in de volgende rubrieken: Ontbijt en Lunch, Soepen en Salades, Snacks en tussendoor, Hoofd-gerechten, Desserts, Feestelijke recepten en Manfood. Een dankwoord en heel overzichtelijk register (in het alfabetische overzicht vind je immers ook alle recepten per rubriek terug) ronden Every Day Vegan af.
Zoals de flaptekst al aangaf is Lenna Omrani één van de mensen die eerst online succes had én vervolgens de kans kreeg om haar favoriete gerechten te bundelen in een eigen kookboek. Dat soort boeken kwamen hier al eerder aan bod maar ik kan zonder twijfel zeggen dat dit tot nu toe mijn favoriete veganistische kookboek is.
Oké, in al het enthousiasme werden enkele foutjes over het hoofd gezien. Gelukkig niet in de recepten zelf maar in de introductie teksten van die gerechten. Zo stond er tweemaal slechts een halve zin en éénmaal twee keer dezelfde zin achter elkaar. De recepten zelf – en daar draait het uiteraard om – waren echter wel helemaal goed.
Tijdens het doorbladeren kwam ik heel veel recepten tegen die ik wil uitproberen. De reden daarvoor zijn niet enkel de mooie, uitnodigende foto’s maar vooral het feit dat de gerechten er heel haalbaar uitzien.
Zowel de paginagrote foto’s als de lay-out van het boek deden me denken aan Vegan 100 van Gaz Oakley. Ook dit kookboek is er eentje zonder streken maar naar mijn persoonlijke mening is Every Day Vegan nog toegankelijker als Vegan 100. Waar er bij hem een aantal recepten voorkwamen waar ik niet aan wilde beginnen omdat ze veel te tijdrovend leken zijn de instructies in dit boek steeds heel bondig en helder. Geen enkel recept omvat meer dan één bladzijde tekst en – tja, blijkbaar ervaar ik dat zelf als een enorm pluspunt omdat het voor een overzichtelijk geheel zorgt en me daardoor sneller zal aanzetten tot het bereiden van de gerechten. Dat ze er stuk voor stuk heerlijk uitzien helpt daar uiteraard ook bij.
Er hingen dan ook binnen de kortste keren heel wat sticky notes tussen de bladzijden en voor ik aan deze recensie begon heb ik daar zes van geselecteerd om te testen. Als eerste maakte ik de Zweedse balletjes in romige mosterdsaus. Dat gerecht stond in de Snacks en tussendoor rubriek maar ik heb er een hoofdmaaltijd van gemaakt met puree en veenbessencompote. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de balletjes rauw lekkerder vond dan gebakken.
Vervolgens heb ik een keer mijn dag gestart met de ‘Notella’ ontbijtpap van pagina 34 en iets later werd ook de Vegan Switch voor een kapsalon uitgeprobeerd. Naar dat gerecht was ik immers al langer benieuwd. Niet persé de vegan versie maar het concept op zich. Het staat dan misschien wel bij de Manfood rubriek maar ik was zelf helemaal fan van deze vegan variant die zoet, hartig én fris combineert.
Ook de Zoete ananascurry bleek een succes te zijn en vermits ik een grote koekjesdeeg fan ben moest ik daar uiteraard ook de Vegan Switch van uitproberen. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde maar ik vond hem wel lekker. Persoonlijk lust ik hem het liefst wanneer hij uit de koelkast komt. Ook de Vegan Mac & Cheese kwam aan bod en bleek een meevaller te zijn.
Na die zes test-gerechten kan ik meedelen dat ze er niet enkel lekker uitzien maar het ook zijn. Een extra voordeel vond ik dat ik op de Mac & Cheese na alle ingrediënten gewoon bij de plaatselijke supermarkten kon vinden. Voor de edelgistvlokken zal ik toch echt eens naar een biowinkel moeten gaan.
Dit boek gaat er door zijn eenvoudige instructies en heerlijke gerechten ongetwijfeld voor zorgen dat ik wat regelmatiger vegan ga koken. Ik moet immers nog heel wat gemarkeerde recepten uitproberen: Double Chocolate Pancakes, Mango Gember smoothiebowl, Easy Wentelteefjes, Appeltaart Teff pap, Snickerdoodle Granola, Zoete aardappel pindasoep, Vegan Kippensoep, Lasagnesoep, Groentebrood met zoete aardappel en courgette, Crunchy Tofunuggets, Gevulde zoete aardappel, Pasta met ‘ballen’, Ratatouilletaart met hummus, Marokkaanse Jackfruitcurry, Indiase vegan ‘butter chicken’, Broodje pulled jackfruit met BBQ-saus, …
Oké, deze komt op mijn kerstlijstje! Zo’n leuke review, en alle recepten klinken heerlijk. Ik had nog nooit van deze influencer gehoord eigenlijk, maar als jullie als niet-vegans dit zo’n geweldig boek vinden, zegt dat eigenlijk heel veel.
Ik kende haar ook niet tot ik de vraag kreeg of ik het boek wilde recenseren. Gisteren heb ik opnieuw iets van haar klaargemaakt en het werd terug goedgekeurd. Ok, door de ene persoon met meer enthousiasme dan de andere maar toch het mag nog op tafel verschijnen. Dit keer maakte ik de Indian Vegan Butter Chicken.