Normaal probeer ik jullie telkens in het najaar de inhoud van mijn boeken-kasten in cijfers voor te schotelen. De ene keer doe ik dat vrij snel, een andere keer wat later. In 2018 verscheen mijn overzicht al met wat vertraging. Die van 2019 heeft zelfs zoveel vertraging dat hij pas in 2020 verschijnt.
Ik denk telkens dat het aantal wat lager gaat liggen vermits ik steeds vaker afscheid neem van boeken. Alleen lijkt het uiteindelijk meestal uit te draaien op een nuloperatie doordat er ook telkens nieuwe aanwinsten bijkomen. Mijn bibliotheek ziet er dus ieder jaar een beetje anders uit. Zo viel het me in 2018 op dat de verhouding tussen Nederlandstalige en Engelstalige boeken steeds kleiner werd en in 2019 ging ik blijkbaar zelfs nog een stapje verder.
De kasten zelf zijn echter nog steeds hetzelfde. Aan de ene muur zijn ze in totaal 4 meter breed en 2m37 hoog. Aan de overzijde staat een lagere opstelling van 2m breed.
In totaal staan er 9 kasten (6 brede & 3 smalle) en 6 onmisbare opzetstukken. Samen zijn dat zo’n 51 planken waarvan de echtgenoot er 8 in gebruik heeft. Vijf planken zijn gevuld met films en series, twee met strips en op een andere plank zijn non-fictie boeken van ons beide terug te vinden. Vermits er niet langer voldoende plek was voor de Kiekeboe-strips staan die in dozen op zolder. De overige planken staan vol met mijn (kook)boeken, beeldjes en fandom-spulletjes.
Maar nu zijn we aangekomen bij de inhoud van al die kasten. Naast series én films zijn er immers vooral héél veel boeken in terug te vinden. Sinds vorig jaar tel ik ook de boeken van manlief na waardoor het totale aantal boeken behoorlijk gestegen is.
Alles samen telt onze bibliotheek niet minder dan 1372 boeken.
Van die boeken zijn er 428 van mijn echtgenoot. Ja hoor ook zijn collectie blijft groter worden. Ze bestaat momenteel uit 304 strips, graphic novels en comics, 103 fictieboeken en 21 non-fictie.
Mijn verzameling telt 945 boeken en bestaat uit iets meer als 140 Strips & Comics, 147 non-fictie boeken (waaronder 118 kookboeken en 658 fictie boeken.
Vermits de term fictie heel breed is bekijk ik deze boeken even wat nauwkeuriger. Normaal deel ik ze ook in op leeftijdsgroep maar daar had ik dit jaar niet veel zin in. Eigenlijk kijk ik daar ook niet echt naar. Ik lees gewoon waar ik zin in heb ongeacht of het een kinderboek, een young adult of eentje voor volwassenen is.
Ik heb de boeken wel verder ingedeeld op basis van genre, bron, taal, vorm én als afsluiter ook nog even het confronterende aantal ongelezen boeken.
Genres:
Columns = 3
Gedichten = 7
Waargebeurd = 1
Thrillers = 80
Fantasy en SciFy = 437
Romans en romantische verhalen = 126
Verhalenbundels = 4
Vorm:
Hardcovers = 93
Paperbacks = 159
Softcovers = 406
Taal:
Nederlands = 324
Engels = 334
Yep, sinds dit jaar staan er blijkbaar meer Engelstalige fictie in mijn kast dan Nederlandse. De voorbije jaren heb ik immers van heel wat nederlandstalige boeken afscheid genomen vermits ik wist dat ik ze niet meer wilde herlezen.
Bron:
Gekocht = 353
Online = 144
Tweedehands = 82
Recensieboeken = 177
Geruild = 10
Gekregen = 91
Gewonnen = 27
Meer details:
Ongelezen boeken = 151
Gesigneerde boeken = 28
Mannelijke auteurs = slechts 64
Auteurkoppels = 12
Ik snapte maar niet hoe het aantal boeken gestegen kon zijn ten op zichte van vorig jaar. Want ook al heb ik dit jaar iets meer boeken toegevoegd als het jaar daarvoor (die blogpost komt er binnenkort ook aan) ik heb er in verhouding ook véél meer weggedaan. Hier kunnen natuurlijk verschillende verklaringen voor zijn. Iemand suggereerde op FB dat ik misschien net de juiste boeken naast elkaar hebben gezet en dat die met hun tweetjes een nieuwe generatie leesvoer voorzien zonder dat ik het besef. Misschien werkt die Accio all the books-spreuk beter dan ik had verwacht. Of lijk ik over een zichzelf-aanvullende bibliotheek te beschikken.
Gezien de laatste alinea van mijn Boekenkast in cijfers-blogpost van 2018 vrees ik echter dat er door mijn lage suikerwaarden van toen wat foute berekeningen zijn gemaakt. Jammer genoeg kan ik die nu niet meer controleren. Dus heb ik dit jaar alles driemaal nageteld toen mijn suiker wel hoog genoeg stond. Dit jaar zouden de gegevens dus correct moeten zijn. Nu nog even afwachten of ze tegen de volgende telling gaan stijgen of dalen.
Jeetje, wat een cijfers zeg! 😀 Ik ben momenteel echt een hoop boeken aan het weg doen, dus uiteindelijk wordt mijn kast gelukkig iets leger (hiervoor puilden ze echt uit haha).
Haha, dat is herkenbaar. Op een bepaald moment helpen zelfs goede Tetris-skills niet meer om al die boeken op je planken kwijt te kunnen hé. Ik heb zelf ook heel wat boeken moeten wegdoen.
Dat zijn een heleboel boeken! Amai. Bij mij beginnen het er ook veel te worden. Ik ga stilletjes aan richting de 70. Maar ik heb geen vier boekenkasten, dat komt later als ik op mezelf woon wel
Die had ik zelf ook niet hoor toen ik nog thuis woonde. Toen had ik slechts één plank voor boeken en nog een pak minder dan nu. Wel leuk om te zien hoe die verzameling door de jaren heen groeit en veranderd. Zo lees ik nu heel andere boeken dan als tiener en twintiger. Gek genoeg las ik toen over zwaardere thema’s en ben ik met het ouder worden net meer en meer fantasy gaan lezen.
Zo leuk, al die cijfertjes! Ik zou ook eens een inventaris van onze boeken moeten maken, maar voor 2019 zal het blijven bij cijfertjes over de gelezen boeken…
Ik blijf het leuk vinden om te zien. Het is immers best interessant om die kasten eens niet in titels en auteurs maar cijfers te analyseren. Alleen kruipt er wel behoorlijk wat tijd in. Ik neem me steeds voor om mijn databank goed bij te houden om een pak tijd te besparen maar halverwege het jaar loopt dat doorgaans telkens mis.
Ja, hoe doé je dat, ik heb me dat al vaak afgevraagd. Is dat een excelbestand, of nog iets anders? Misschien een idee voor een blogbericht, mocht je inspiratie ooit op zijn ;-).
LibreOffice in plaats van Excel maar ik werk inderdaad met een spreadsheet met meerdere tabbladen. Momenteel heb ik nog inspiratie genoeg maar als daar ooit verandering in komt kan ik er misschien eens wat foto’s over delen. Ik hou er naast auteur en titel ook de uitgeverij, genre, subgenre, jaar van publicatie, het aantal bladzijden, de taal en bron (paperback, hardcover, …) in bij. Daarnaast staat er ook de oorsprong van het boek bij en of het gesigneerd of verfilmd is. Nu ja, het is alleszins de bedoeling dat dat er van elk boek in staat maar ik moet het nog wat aanvullen.
Klinkt handig en leuk! Kan je er dan lijstjes en statistieken uit halen, of moet je alles manueel tellen? Ik denk/hoop het eerste :-).
Misschien wel maar ik heb eigenlijk nog niet uitgedokterd hoe dat allemaal werkt. Volgens mij gebruik ik slechts 1/10de van de opties die zo’n spreadsheet in petto heeft. Dus ik tel het nog steeds manueel. Maar dat gaat wel al een pak sneller van achter de laptop in vergelijking met voor de boekenkast staan en vanalles in een notitieboek neerpennen. 🙂
Wauw, erg leuk om zo op deze manier een soort van de snuffelen in je boekenkast <3
Cijfers zorgen voor een heel ander beeld hé. Ik leer er zelf ook telkens iets van bij. Zo had ik bijvoorbeeld niet verwacht dat ik meer Engelstalige boeken zou hebben als Nederlandstalige.
Ik heb op dit moment 863 juweeltjes in mijn kasten staan en ze zijn vol! Ik heb echt stapels op de vensterbanken liggen en ik weet niet welke kant ik er mee op moet! Ik denk dat het voor mij tijd word om eens te gaan kijken of er ook wat boekjes weg kunnen!
Oei, dat klinkt inderdaad alsof je er eens met een kritisch oog moet naar kijken. Vroeger vond ik dat heel moeilijk maar de laatste tijd lukt het me steeds beter. Zo hoef ik een serie niet in het Nederlands te houden wanneer ik ze ook in het Engels heb en de reeks daar verder loopt dan de vertaling. Er zijn ook een heel deel boeken die ik op zich best wel fijn leesvoer vond maar waarvan ik weet dat ik ze niet nog een keer ga lezen dus daar heb ik ook een nieuwe thuis voor gezocht. Kasten blijven bijkopen zou ons huis op de duur veranderen in een labyrint van boekenkasten en dat is nu niet meteen de bedoeling. 🙂
Wauw wat een mooi aantal!
Mooi overzicht! Herkenbaar, die strips die in dozen belanden, om plaats te maken voor de boeken… Het is helaas nog steeds niet voldoende. Ik denk dat de volgende stap ook zal zijn om Nederlandse boeken die ik ook in het Engels heb (en waarbij ik de reeks in het Engels verder heb gekocht) toch maar de deur uit te doen… Dat is alleen zo lastig wanneer de NL versie een hardcover is, en de Engelse versie niet. 😛
Het is gewoon ook zo’n zonde wanneer ze halverwege een serie stoppen met vertalen. Reeksen in verschillende formaten zijn nu eenmaal een doorn in het oog. Dus tja, als je dan na een tijdje met plaatsgebrek kampt gaat de onvolledige serie plaats moeten maken voor andere verhalen hé. Heb je veel series zowel in het Nederlands als Engels? Bij mij was dat vooral de Middernacht-serie van Lara Adrian en Matilda heb ik bijvoorbeeld ook in het Engels.
Valt wel mee, gelukkig… Van een cozy mystery reeks heb ik een paar exemplaren (Herbal Mysteries van Susan Wittig Albert), maar vooral van Discworld (Terry Pratchett) heb ik ook mooie Nederlandstalige exemplaren, maar die ben ik op een gegeven moment in het Engels gaan kopen, toen de vertaling niet snel genoeg kwam naar mijn zin… en daarna ben ik dan de reeks terug in de tijd ook gaan aanvullen in het Engels. Maar in dat geval ligt het dus helemaal aan mij en niet aan de uitgevers (hoewel, don’t get me started over de tien verschillende uitgaves van Discworld, zowel in het Nederlands als het Engels, zucht).
Haha, super dat ik niet de enige ben die niet kon wachten op bepaalde vertalingen. Zelf heb (nu ja, had) ik daardoor de Middernacht-serie in tweevoud in de kast staan. Maar de ergernis bij verschillende uitgaven snap ik helemaal. Dat is echt één van mijn bookish pet peeves. Zowel het stoppen met vertalingen als het aanpassen van het formaat of de cover van een serie wanneer die reeks nog niet is afgerond.
Amai, wat een zotte cijfers! En zot seg, zo weinig mannelijke auteurs! Daar kan mijn kast een voorbeeld aan nemen 🙂 (ik weet niet exact hoe de verhouding daar is, maar zo overwegend vrouwelijk als bij jou is ze zéker niet).
Als ik nu eens al mijn Kiekeboe-strips zou meetellen in plaats van enkel de leesboeken dan wordt het verschil meteen wat minder groot. 🙂