Sommige tradities hou ik graag in ere. Het nieuwe jaar starten met een terugblik op de voorbije maanden is daar één van dus krijgen jullie hier deze maand heel wat terugblik-blogposts te zien. Vaak ook in de vorm van lijstjes waardoor de Listomaniac in me heel er blij wordt. Een vaste klassieker daarbij is een post over de boeken die ik las. Boeken, lijstjes en cijfers in één post dus. Dat is wat ik jullie vandaag voorschotel.
Vermits Goodreads niet altijd even betrouwbaar is (nog steeds niet nee) heb ik me voor een aantal zaken gebaseerd op wat zelf maandelijks heb bijgehouden. Het aantal gelezen bladzijden is daar één van.
In 2019 las ik 107 boeken plus veel fanfics waarvan ik er slechts één heb meegeteld voor deze terugblik. Die kon ik namelijk terugvinden op Goodreads. Ik heb ook één boek niet uitgelezen dus dat exemplaar heb ik niet mee opgenomen in deze telling.
JANUARI: 8 boeken / 2778 pg. 📚 FEBRUARI: 6 boeken / 2264 pg. 📚 MAART: 7 boeken / 2458 pg. 📚 APRIL: 12 boeken / 3519 pg. 📚MEI: 5 boeken / 2199 p. 📚 JUNI: 7 boeken / 2863p.📚
JULI: 10 boeken / 2146p. 📚 AUGUSTUS: 12 boeken / 4077p. 📚
SEPTEMBER: 6 boeken / 2487p. 📚 OKTOBER: 11 boeken / 3154p. 📚NOVEMBER: 17 boeken + fanfic / 5883p. 📚 DECEMBER: 5 boeken / 1775
Al dat leesvoer samen zorgde in totaal voor zo’n 35 603 gelezen bladzijden.
Ten opzichte van vorig jaar heb ik minder gelezen. Het feit dat ik slechts één van de vele fanfics die ik las heb ingegeven heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. Dat en het feit dat ik me moeilijk op het lezen kan focussen (wat dus bij fanfics om de een of andere reden doorgaans wel lukt).
Net als vorig jaar kon ik ook dit jaar mijn TBR laten zaken. Dit jaar deed ik dat zelfs met DRIE boeken. Dat is dus het driedubbele van vorig jaar. 😉
Goodreads toont steeds wat je dunste en dikte boek waren van het afgelopen jaar. Ook dit jaar bleken beide boeken een recensie-exemplaar te zijn. Het langste boek (Koninkrijk van As) is er op nieuw eentje van Sarah J.Maas en telde niet minder dan 914 bladzijden. Het boek zorgde door zijn zware gewicht zelfs voor een polsblessure. Ja, ik besef dat ik waarschijnlijk de enige ben die haar pols blesseert door een zwaar boek te lezen. Maar voor wie het nog niet wist … het is dus wel degelijk mogelijk. Het kortste boek (Peter Pan) telde slechts 12 bladzijden maar bevatte leuke interactieve elementen waar mijn metekindje heel blij van werd.
Van de boeken die ik las telden 20 boeken minder dan 100p., 9 telde er in de 100p., 7 in de 200p., de meerderheid 39 stuks telden in de 300p., 24 boeken hadden meer als 400p., 4 stuks telden meer als 500p. en er was er ook eentje met meer als 600p. en twee met meer als 900p. (die ene fanfic telde immers in de 3000p.)
Ook dit jaar las ik voornamelijk fantasyboeken (56), ik las echter ook 8 boeken die zich in de toekomst afspelen, 8 non-fictie exemplaren, 2 prentenboeken, 1 thriller, 16 romantische verhalen, 1 kookboek, 4 comics, 9 strips en 2 gedichtenbundels.
Vermits het evenwicht tussen engelstalige en nederlandstalige boeken in mijn collectie verschoven was was ik benieuwd naar hoe de verhouding tussen de gelezen boeken lag. Hier bleek Nederlands nog wel in de meerderheid te zijn. Ik las namelijk 62 nederlandstalige boeken en 45 in het Engels.
Ik gaf eerder al aan dat ik minder recensieboek lees vermits ik het aantal ongelezen boeken in mijn kast wat wil laten zaken. Dat dit effect heeft kan je in dit diagram zien. Van de boeken die ik las komt het grootste deel uit mijn eigen collectie (67 waarvan 1 ebook), 28 recensie-exemplaren en 11 boeken uit de bibliotheek. Ah ja, plus die ene fanfic, want die ben ik volledig vergeten bij dit diagram. Die las ik online.
Goodreads geeft ook aan welk van je boeken het meest én minst populair is bij andere lezers. Frankenstein (de hervertelling van Maria Postema) werd door 1.206,918 andere mensen gelezen. Het interactieve Peter Pan boekje door niemand anders.
Oops! Er is precies iets misgegaan bij het samenstellen van dit taartdiagram. Volgens deze afbeeldingen gaf ik de meeste boeken 5 sterren en dat is niet waar. Ik geef toe dat ik geen superstrenge lezer ben qua beoordelingen (al maak ik soms enkele weken na het lezen de bedenking dat een boek toch eerder drie in plaats van vier sterren had verdiend) maar de verhouding ligt toch net iets anders.
In 2019 was er geen enkel boek dat de minimum beoordeling van me kreeg. Wel waren er twee boeken die slechts 2 sterren kregen, 35 die een middelmatige score van 3 sterren ontvingen, 51 (de meerderheid) gingen met vier sterren aan de haal en 16 boeken kregen de maximum-score van 5 sterren van me. Ik ben echter nog steeds geen fan van de ster-beoordelingen.
Ik las 107 boeken terwijl mijn Goodreads-challenge op 120 stond. Deze uitdaging kon ik dus niet verwezenlijken in 2019. Wel genoot ik het voorbije jaar van niet minder dan drie fijne leesmarathons. De O.W.L.S. en N.E.W.T.S. Readathon van Bookroast en Kwante’s Spookathon.
Zo én nu weer even stoppen met tellen en overstappen op lezen. Houden jullie je gelezen boeken ook vrij gedetailleerd bij?
Ik vind dit zo leuk om te zien. Wat tof dat je dit jaar drie keer zoveel boeken van je TBR hebt kunnen schaven als vorig jaar! Zelf houd ik mijn gelezen boeken (en de bijbehorende statistieken) bij in mijn bookish bullet journal.
Geef toe … op die manier klinken die drie boeken wel héél indrukwekkend hé. 🙂 Een bookish bullet journal heb ik niet maar ik hou wel elke maand op een aparte bladzijde in mijn bullet journal bij wat ik gelezen heb. Plus hoelang ik er over deed, hoeveel bladzijden het boek telde en hoeveel sterren ik het gaf. Mochten ze niet zo kostelijk zijn dan had ik waarschijnlijk wel zo’n prachtige boekige bullet journal van LittleInklings besteld want die zien er echt super leuk uit.
Wat een leuk overzicht!
Ik hou mijn gelezen boeken wel bij in een schriftje naast Goodreads en Hebban, alleen niet zo nauwkeurig qua bladzijden. Misschien moet ik dat ook eens gaan doen, alleen komt dan het probleem dat ik nooit weet of ik ook het dankwoord enzo erbij moet betrekken…
Vroeger deed ik dat ook niet maar sinds ik merkte dat het aantal bladzijden vaak heel erg verschilt van wat er op Goodreads staat ben ik het zelf in mijn bullet journal beginnen noteren én bij de maandelijkse terugblik op mijn blog. Maar ik zit me – net als jij – soms ook af te vragen wat ik met het dankwoord moet doen.
Ik vind het altijd supertof om die feitjes te weten aan het eind van het jaar. Vooral om te weten wat het dikste en dunste boek was en het populairste en minst populairste. Bij mij stond Frankenstein ook op 1 trouwens. Ik heb denk ik in september (of er nog voor) ook de vernieuwde uitgave van Blossom Books gelezen net als jij. Leest een stuk beter weg dan de klassieke versie! Mijn leesjaar was ook niet wat het moest zijn hoor. Ik had 65 boeken als eindtotaal en dat is inderdaad nog steeds veel. Maar ik haal normaal de 80 en sommige jaren zelfs de 100. Dus op naar een veel beter leesjaar!
Het is altijd zo fijn hé om dat soort details omtrend je leesgedrag te achterhalen. Er is ook elk jaar wel iets dat me opvalt wanneer ik deze blogpost samenstel. Bijvoorbeeld dat het een goed plan was om het aantal recensieboeken terug te schroeven vermits ik nu meer eigen boeken kan lezen. Nu nog wat meer lezen in het algemeen en het wordt een perfect leesjaar.
Ik geniet altijd van je fijne overzichtjes. En wat een hoop boeken heb je weer gelezen<3
Wat leuk gemaakt! Misschien ga ik ook wel zo mijn boekstatistieken bijhouden in 2020, is echt heerlijk om achteraf op terug te kijken! 🙂
Ik vind het elk jaar opnieuw boeiend om te zien. Door er zo even bij stil te staan is er toch telkens iets dat je opvalt wanneer je je leesjaar in cijfers omzet.
Onder de indruk van zoveel cijfers, ik hou enkel in goodreads bij wat ik las, boeken die ik met mijn dochter (5 jaar) lees, neem ik niet mee op (zou anders goed zijn voor de statistieken )
Die bedenking heb ik me het voorbije jaar ook enkele keren gemaakt wanneer mijn metekindje vroeg om haar voor te lezen. De enige prentenboeken die ik heb opgenomen zijn echter degene die ik ook daadwerkelijk op mijn blog besproken heb. Anders zou het aantal gelezen boeken inderdaad behoorlijk stijgen. 🙂
Ik hou het enkel in Goodreads bij. 120 boeken is wel ambitieus! Ik haalde 63 boeken en was daar superblij mee, mijn doel lag op 50.
Oh, dat is een superfijn gevoel. Zeker wanneer je verwacht had dat je minder ging kunnen lezen. Tijdens één van mijn topleesjaren haalde ik in de 180 boeken maar dat hoge aantal haal ik de laatste jaren niet meer. De voorbije drie jaar las ik telkens ergens tussen de 100 en 140 boeken.
Ook al was het een minder leesjaar, je las nog altijd het dubbele van mij 🙂 Ik lees nu ook een young adult en dat leest wel heel wat vlotter dan een literaire roman. Maar toch 35.000 blz zou ik nooit halen.
Een Young Adult heeft doorgaans ook een heel snel tempo qua verhaal dus dat leest inderdaad extra vlot. Ik heb natuurlijk meer tijd om te lezen dan mensen die gaan werken maar ik zal dan weer jouw aantal stappen nooit halen. 😉
En we kunnen maar één ding tegelijk doen 🙂 Tenzij ik op stap ga met luisterboeken, maar dat lijkt me ook niet zo optimaal.
Toen ik vroeger nog wat beter was qua gezondheid probeerde ik dagelijks even op een hometrainer te fietsen en toen deed ik dat lezend. Maar met wandelen zou ik het inderdaad niet kunnen combineren. Dan zou ik binnen de kortste keren ergens tegenlopen denk ik. 🙂
Zo gedetailleerd hou ik het niet bij… Ik ga wel eens mijn TBR tellen denk ik, gewoon omdat ik het eigenlijk eens zou willen weten. Het enige wat ik bijhoud is de boeken die ik heb gelezen (met titel, auteur, aantal sterren en of het een bib-boek, een eigen boek of een e-book is).
Die gegevens hou ik ook bij in mijn Bullet Journal (titel, auteur, hoelang ik erover gelezen heb, het aantal pagina’s en mijn beoordeling). Op het einde van het jaar weet ik nog wel of het om een eigen boek of bib-boek ging dus dat noteer ik enkel in dit overzicht. Mijn TBR moet ik ook nog eens omzetten in cijfers maar dat zal iets voor een andere maand zijn. Ik denk dat anders iedereen hier een beetje gek gaat worden van nog een blogpost met cijfers. 🙂
Oh, ik vind blogposts met cijfers wel leuk :-).
Ondertussen heb ik mijn TBR geteld, en ik blijf netjes onder de 30. Valt best mee, vind ik. Oja, kookboeken werden niet meegeteld, daar heb ik er ook nog enkele van liggen die ik wil ‘lezen’/testen…
Minder dan 30 valt inderdaad heel goed mee. Zelf heb ik de voorbije week mijn TBR weer wat laten stijgen. Deels door mezelf (ik kocht immers twee nieuwe vervolgdelen op series die ik graag lees) en deels door recensie-exemplaren die ik kreeg toegestuurd. Die Tsundoku is hier dus nog steeds heel aanwezig. 🙂
Ik voorspel hier ook eerder een stijging 🙂
Altijd leuk om te zien, die gedetailleerde overzichtjes van jou! Zelf hou ik alles bij in Goodreads en heb ik mijn journal een boekenbingo, gewoon voor de lol.
Sommige van die boekenbingo’s zijn ook echt leuk om te doen hé. Ik heb eens een jaar meegedaan aan een uitdaging rond boeken met een kleur in de titel en dat was toen echt grappig om daar op te beginnen letten en te merken dat er zo heel wat boeken te vinden zijn.
Zalig, al die cijfertjes bij elkaar! Zo leuk dat jij er ook echt grafiekjes van maakt, daar ben ik blijkbaar toch wat te tam voor, ondanks al mijn cijfertjesliefde 🙂
En hoera voor drie keer zoveel daling in je TBR als vorig jaar 😉
Waarom ben jij geen fan van sterbeoordelingen?
Haha, die grafiekjes zijn snel gemaakt hoor. Het is al dat telwerk (en nog eens tweemaal nakijken) waar zoveel tijd in kruipt. Ik vind dat van mijn tbr nog steeds heel indrukwekkend klinken wanneer het zo geformuleerd wordt. 🙂 Goh, ik vind dat die sterren niet zo veel zeggen. Niet elk boek dat ik drie sterren gaf heb ik bijvoorbeeld even graag gelezen. Sommige zou ik bijvoorbeeld ooit nog wel eens willen herlezen (niet dat dat er ooit van gaat komen maar toch) maar andere totaal niet. Maar op het moment dat ik ze las gaf ik ze dus allebei hetzelfde aantal sterren waardoor het lijkt dat ik ze even fijn vond terwijl ik in een recensie de nuances beter naar voren vind komen.
Ja, dat is wel waar. Sommige boeken geef ik op het moment zelf 4 sterren, maar zou ik later eerder 3 sterren geven, omdat ik er mij bijvoorbeeld niets meer van herinner, terwijl anderen zo’n blijvende indruk nalaten dat ze eigenlijk 5 sterren verdiend hadden. Eigenlijk zou je bijna twee sterrensystemen moeten hebben: gevoel direct na het lezen en gevoel op langere termijn 🙂
Dat heb ik dus zelf ook al gemerkt. Vaak ben ik in het begin enthousiaster en schieten me iets later een heel deel minpunten te binnen waar ik tot dan geen rekening mee had gehouden. Bij mijn recensies zelf probeer ik een boek daarom eerst even te laten bezinken.