Titel: De kleine bakkerij aan het strand
Auteur: Jenny Colgan
Uitgeverij: L.S. Amsterdam
Prijs: 17,5
Bladzijden: 367p.
Bron: recensieboek
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: Polly maakt van haar hobby haar beroep – ze wordt bakker. En dat in Cornwall, op een romantisch eiland met een overschot aan mannen; precies de juiste remedie voor een lege bankrekening en een gebroken hart. Maar haar oude bakkerij is een bouwval en het kan heel koud zijn aan zee – daarbij is het onthaal van sommige eilandbewoners nog kouder.
Gelukkig heeft Polly Neil, een kleine papegaaiduiker met een gebroken vleugel. Al snel koopt de helft van het eiland stiekem Polly’s heerlijke zelfgebakken broden, en als Neil weer kan vliegen, voelt Polly zich steeds meer thuis. Alleen met de liefde gaat het lastiger dan verwacht …
Mijn mening:
Polbearne, het eilandje waar Polly terechtkomt nadat haar toekomstdromen als een kaartenhuisje zijn ingestort deed me denken aan een eiland in Jersey dat ik als tiener bezocht. Je kon er bij eb naar toe wandelen om een grote ruïne van een kasteel te bezoeken maar als je niet tijdig vertrok zat je er een tijdje vast vermits het bij vloed werd ingesloten door de oceaan. De woning waar ze intrekt heeft trouwens ontzettend veel weg van een kaartenhuisje en het dorpje straalt niet meteen een verwelkomende warmte uit.
Het is dan ook mooi om tijdens het lezen te zien hoe zowel het dorpje als zijn inwoners lijken open te bloeien en ook Polly er in slaagt om een nieuwe start te maken. Hoe je beetje bij beetje vrijwel het hele dorp leert kennen deed me denken aan de boeken van Maeve Binchy. De rustige levenstijl van de personages zorgt ervoor dat je zelf ook tot rust komt. In combinatie met de bijzondere locatie en behoorlijk wat humor leent het boek zich perfect als vakantie-leesvoer.
Wanneer Polly besluit om haar droom te verwezenlijken en van haar hobby haar beroep te maken moet ze dit in het begin heel stiekem doen en dat was eigenlijk wel grappig. Ze verkoopt haar brood immers heel stiekem alsof bloem een nieuw soort cocaiïne is en ze dus eigenlijk in drugs handelt. Eten speelt trouwens een vrij grote rol in dit verhaal. Zowel Polly’s baksels als de honing die imker Huck zelf maakt komen regelmatig aan bod. Achteraan het boek zijn trouwens enkele recepten opgenomen die Polly in haar bakkerij bereidt. De kans is vrij groot dat ik het recept voor shortbread een keer ga uitproberen.
Fans van Jill Mansell gaan dit boek waarschijnlijk graag lezen. Niet alleen omwille van het verhaal maar ook omdat deze schrijfster tijdens een veiling ten voordele van Comic Relief een plekje in dit boek heeft gewonnen.
De kleine bakkerij aan het strand is een ontspannend, hartverwarmend verhaal dat op het eerste zicht heel ludiek lijkt maar waarin desalniettemin voldoende diepgang is verwerkt.
In het voorjaar van 2020 verschijnt Zomer in de kleine bakkerij, een nieuw deel in De kleine bakkerij – serie.
Dit lijkt me echt zo’n schattig, gezellig boek.
Echt een vakantieboek. Maar dan wel eentje waardoor je zin krijgt om naar de warme bakker te gaan. 🙂