In het najaar probeer ik jullie telkens de inhoud van mijn boeken-kasten in cijfers voor te schotelen. De ene keer doe ik dat vrij snel, een andere keer wat later. Vorig jaar was ik er bijvoorbeeld een maand te vroeg mee, dit jaar heb ik dan weer wat vertraging opgelopen.
Ik denk telkens dat het aantal wat lager gaat liggen vermits ik steeds vaker afscheid neem van boeken. Alleen lijkt het uiteindelijk meestal uit te draaien op een nuloperatie doordat er ook telkens nieuwe aanwinsten bijkomen. Mijn bibliotheek ziet er dus ieder jaar een beetje anders uit. Zo viel het me dit jaar op dat de verhouding tussen Nederlandstalige en Engelstalige boeken steeds kleiner wordt.
De kasten zelf zijn echter nog steeds hetzelfde. Aan de ene muur zijn ze in totaal 4 meter breed en 2m37 hoog. Aan de overzijde staat een lagere opstelling van 2m breed.
In totaal staan er 9 kasten (6 brede & 3 smalle) en 6 onmisbare opzetstukken. Samen zijn dat zo’n 51 planken waarvan de echtgenoot er zeven in gebruik heeft. Vijf planken zijn gevuld met films en series, eentje met cd’s en op een andere plank zijn non-fictie boeken van ons beide terug te vinden. De overige planken staan vol met mijn (kook)boeken, beeldjes en fandom-spulletjes.
Maar nu zijn we aangekomen bij de inhoud van al die kasten. Naast muziek, series én films zijn er immers vooral héél veel boeken in terug te vinden. Voor deze Boekenkast in cijfers besloot ik ook de boeken van manlief even na te tellen en een optelsom van beide te maken.
Het totale aantal ligt dus een pak hoger als vorig jaar want ik kwam op het vrij indrukwekkende cijfer 1259 uit.
Als ik het goed geteld heb zijn 367 daarvan van manlief. Die blijkbaar 112 fictie en non-fictieboeken heeft (hoofdzakelijk fantasy en thrillers) en 255 strips,comics en graphic novels
Mijn verzameling telt 892 boeken en bestaat uit iets meer als 140 Strips & Comics, 147 non-fictie boeken (waaronder 115 kookboeken slechts ééntje minder als vorig jaar) en 611 fictie boeken.
De term fictie is natuurlijk heel breed dus dat ben ik even wat nauwkeuriger gaan bekijken. Op leeftijdsgroep bijvoorbeeld, maar ook op basis van genre, bron, taal, vorm én als afsluiter ook nog even het confronterende aantal ongelezen boeken.
Leeftijdsgroepen:
Ik bezit een 29-tal jeugdboeken, 109 YA-boeken en 473 boeken voor een volwassen publiek.
Genres:
De Fantasy en SciFi-kasten zijn nog steeds het best gevuld met 421 boeken. Onder dat aantal vallen ondermeer 90+ boeken in het subgenre Paranormal Romance en 50+ behoren tot de Urban Fantasy. Er staan ook 18 hervertellingen in mijn bibliotheek en iets meer als 40 boeken binnen het genre SciFi.
Daarnaast zijn er ook 58 thrillers, 121 romans en romantisch verhalen, 5 gedichtenbundels en 6 columns en verhalenbundels terug te vinden in mijn collectie.
Bron:
Ik zeg vaak dat ik van elk boek weet wat het vandaan komt en dat is nog steeds zo.
Het merendeel van de boeken (347) kocht ik zelf. Zo kocht ik bijvoorbeeld 135 boeken online en 82 tweedehands. Tja, ik hou er nu eenmaal van om af en toe eens bij een Kringloopwinkel rond te snuisteren.
Ik heb het geluk dat ik regelmatig boeken mag recenseren. Dit jaar heb ik dat aantal nog wat meer teruggeschroefd maar desondanks zijn er in mijn kasten 161 recensie-exemplaren terug te vinden. Je vindt er ook 9 geruilde boeken, 66 gekregen én 28 gewonnen boeken.
Taal:
Nederlands: 339
Engels: 272
Vorm:
Hardcover: 93
Softcover: 398
Paperback: 120
Ongelezen boeken:
153
Dat krijg je dus wanneer je een booknerd bent die een zwak heeft voor lijstjes en graag alles een ‘beetje’ bijhoudt.
Mijn suikerwaarde wanneer ik bij het samenstellen van deze blogpost dit punt heb bereikt is 49. Maar dat is het laatste cijfer dat ik jullie vandaag voorschotel hoor. Gelukkig heeft die lage waarde de geloofwaardigheid van deze blogpost niet beïnvloed. Maar nu ga ik toch snel nog wat extra suiker naar binnen werken. 😉
Zalig om het zo eens te bekijken! Ik heb eigenlijk helemaal niet zoveel fysieke boeken. En zelfs met e-books valt het mee (rond de 200). Maar die haal ik er ook altijd af als ik ze gelezen heb, tenzij ik veel aantekeningen maakte en die nog eens wil nalezen. Ben wel een beetje jaloers op je mini bib! 😀 Wij hebben hier in huis helaas niet zoveel plaats voor een boekenkast van dat formaat maar ik kijk af en toe bij mijn ouders eens in de kast want die hebben ook echt véééééél boeken.
Gelezen ebooks van mijn ereader halen deed ik zelf ook altijd. Op zich wel grappig vermits dat toestel super veel boeken aankan. De laatste tijd heb ik echter mijn ereader maar amper gebruikt vermits mijn voorkeur nog steeds uitgaat naar fysieke boeken. Zo’n gevulde boekenkast is natuurlijk ook een fijner uitzicht dan een lege boekenmuur met één ereader er in. 🙂
wauw, wat een mooie cijfers! Ik zou ook eens moeten gaan tellen 😉 is wel een dagtaak denk ik zo…
Vorig jaar was het echt een gekkenwerk. Toen stond ik de hele tijd voor mijn boekenkast om alles te tellen. Nu mijn boekendatabank up-to-date is viel het al beter mee. Al kroop er desondanks weer behoorlijk wat tijd in.
Amai, dat zijn een hoop indrukwekkende cijfers bij elkaar!
153 ongelezen boeken klinkt op zich veel, maar wetende dat dat op een totaal aantal van 892 is, valt het dan weer wel mee. Denk dat bij mij meer dan 20% van mijn kast ongelezen eigenlijk 🙂
Hihi, dat is echt een reactie om af te printen en in te kaderen. Zo gezien valt het aantal ongelezen boeken inderdaad nog goed mee. 🙂
Indrukwekkend 🙂
Leuk om te lezen!
Dankjewel Tamara! Soms ook een beetje confronterend om het zo uitgeschreven te zien staan. Al een geluk dat er op boeken geen vervaldatum staat en ik dus nog wat tijd heb om ze allemaal te lezen. 🙂
Ik vind het heerlijk om te zien hoe de statistieken bij een ander zijn. Ik ga begin januari weer eens tellen en doe het dan nog eens haflverwege het jaar wanneer ik ook een statistieken post maak voordat ik een bookshelf tour begin haha.
Hier staan er ook nog enkele op de planning. Aan het begin van het nieuwe jaar blik ik immers graag terug op mijn leesjaar in cijfers en mijn tbr moet ik misschien toch ook nog eens onder de loep leggen.