Warcross – Marie Lu

Titel: Warcross
Reeks: Warcross #1
Auteur: Marie Lu
Uitgeverij: Best of YA
Pagina’s: 296p.
Bron: eigen collectie

“Voor de miljoenen spelers die elke dag inloggen is Warcross niet zomaar een virtual reality-game. Het is een hype, een lifestyle – en een belangrijke bron van inkomsten voor spelers over de hele wereld. Dat geldt ook voor hacker Emika, die als premiejager illegale gokkers opspoort.

Als ze dringend geld nodig heeft, neemt Emika een groot risico door de internationale Warcross-kampioenschappen te hacken. Ongewild belandt ze midden in de game en ineens is ze wereldberoemd. Emika is ervan overtuigd dat ze gearresteerd zal worden, maar tot haar verbazing wordt ze benaderd door Hideo Tanaka, de steenrijke bedenker van het spel. Hij wil haar inhuren om een hacker te traceren die het hele Warcross-imperium dreigt plat te leggen. Halsoverkop vertrekt Emika naar Tokyo, naar Hideo’s wereld van roem en rijkdom. Maar al snel raakt ze zelf verstrikt in een duister complot.

Mijn mening:

Emika leeft in een futuristisch Manhattan. Al is overleven een meer treffende omschrijving van haar situatie. In haar wereld is het reality-game Warcross meer geïntegreerd in de realiteit dan we ons nu kunnen indenken. High tech is veel geavanceerder en de Neurolink, een uitvinding van Hideo Tanaka, de bedenker van Warcross zorgt er voor dat je vanuit je luie stoel een wereldreis kan maken of een fantasywereld kan bezoeken. Zoals vrijwel steeds het geval is hebben sommige mensen een manier gevonden om geld te slaan uit Warcross. Uiteraard illegaal en op die manier verschuift de criminaliteit nu ook naar de virtuele realiteit. Emika overleefd door de premies die ze krijgt voor het opsporen van deze criminelen.

Maar wanneer ze op korte tijd een groot bedrag moet ophoesten neemt ze een risico en de gevolgen die dit heeft had ze niet kunnen voorspellen. Het zorgt ervoor dat ze in Tokyo terechtkomt waar ze Hideo Tanaka ontmoet. Ze wisselt een appartement met het formaat van een schoendoos in voor een flat waarin zelfs de kleerkast groter is en leert zowel Warcross als de topspelers, die door het publiek aanbeden worden als bekendheden, beter kennen. Ze ontdekt echter ook een aantal zaken die haar in hachelijke situaties brengen.

Er zijn uiteraard meer boeken waarin een virtual reality-game centraal staat maar vermits ik er daar nog niet veel van gelezen heb wist dit boek me aangenaam te verrassen. Emika’s avontuur leest als een queste in een virtuele realiteit die barstensvol zit met visuele effecten. Warcross is bovendien heel beeldend omschreven. Je ziet het als lezer echt zo voor je en ik ben ervan overtuigd dat filmmakers zich volledig zouden kunnen laten los gaan op de visual effect van bepaalde locaties en vechtscènes.

Ik vind het leuk dat er in het boek twee tekeningen van de hoofdpersonages zijn terug te vinden die door de schrijfster zelf werden gemaakt. Op die manier weet je echt hoe zij haar personages voor zich zag tijdens het schrijven. De schrijfstijl van Marie Lu is ontzettend vlot, het verhaal wist me mee op sleeptouw te nemen én ik vond het een heel fijne wereld om in te vertoeven. Dat er leuke verwijzingen naar onder meer Harry Potter in voorkwamen vond ik als Potterhead uiteraard nog leuker.

Maar ik vond het vooral tof dat het boek een vindingrijk vrouwelijk hoofdpersonage heeft zonder dat het avontuur en de actie moet onderdoen voor de romantiek. Dat zou ik immers heel jammer hebben gevonden. Zelf was ik fan van de actie en het snelle tempo in dit boek. Er is een romantische verhaallijn aanwezig maar de schrijfster wist een mooi evenwicht uit te werken waardoor zowel jongens als meisjes dit boek graag zullen lezen. Al helemaal wanneer ze van gamen houden.

 

2 gedachten over “Warcross – Marie Lu”

    1. Ja, dat hoop ik ook. Het is ondertussen wel uitgekomen dus we zouden meteen kunnen verderlezen (indien er niet nog zoveel ongelezen boeken stonden te wachten).

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.