Titel: Huisgemaakt, 150+ seizoensrecepten voor thuis
Auteur: La Place
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Prijs: 19,99€
Bladzijden: 239p.
Bron: recensieboek
Start je ontbijt met een glas versgeperste sinaasappels, kiwi en banaan en een sandwich met kruidenkaas of bruschetta met beenham en ei. Lunch gezond met een groene smoothie en een quinoa-cranberrysalade. Ben je liever in voor iets hartigs: onze burgers, pizza’s en soepen zijn onweerstaanbaar. Geniet van versgebakken taartjes en cakes: van aardbeien-rabarbertaartjes en schuimtaartjes met lemon curd tot appel-notentaartjes en frambozen-cheesecake. ’s Avonds staat er pasta met pesto, pompoensoep, quiche lorraine of een milde Thaise curry op tafel.
Mijn mening:
Ik leerde La Place kennen toen ik samen met mijn nicht een dagje ging winkelen in Bergen-op-Zoom. Toen we in de namiddag even iets wilden eten kwamen we terecht bij deze restaurantketen waar ieder wel iets naar wens kon vinden in een opstelling die wat weghad van een marktje. Sinds de winkelketen V&D gesloten is ben ik nog maar amper bij een La Place-filiaal geraakt maar dankzij dit boek kan je ook thuis van hun typische gerechten genieten.
In de voorstelling worden het concept en de principes van deze restaurantketen benadrukt. Zo staat smaakt centraal bij La Place waardoor ze bij hun bereidingen kiezen voor eerlijke, verse en zuivere ingrediënten. Indien mogelijk liefst in de vorm van biologische streekproducten. Hun aanbod wisselt maar telkens telt dat de gerechten natuurlijk, dagvers en huisgemaakt zijn. Dat hun bereidingen steeds seizoensgebonden zijn komt ook duidelijk naar voren door de indeling van het boek.
Starten met de basis is een klassieker bij kookboeken dus ook hier vind je een woordje uitleg over de gebruikte keuken-apparatuur én materiaal. De tips die vermeld worden spreken grotendeels voor zich maar zijn wel handig voor beginnende koks. Ook de recepten beginnen allereerst met basis-gerechten zoals hartig -en zoet deeg, pasta, sauzen, dressings, …vervolgens krijg je per seizoen een selectie bereidingen voorgeschoteld.
Sommige gerechten vind je in elk seizoen terug. Dranken bijvoorbeeld, maar ook sandwiches, soep, salades, hartige taart, pizza, oosters en zoetigheden.
Andere wisselen dan weer. Een burger in de zomer, een stoofpotje of kaasplank in de winter. beginnen allereerst met basis-gerechten zoals hartig -en zoet deeg, pasta, sauzen, dressings, …
Vrolijke, uitnodigende collages en mooie foto’s vrolijken het boek op en begeleiden de recepten die er niet enkel lekker uitzien maar ook smakelijk klinken. Van de lente kan je bijvoorbeeld proeven door een Smoothie met sinaasappel, banaan, ananas en kokos te drinken, een romige zalm-courgettesoep naar binnen te lepelen of de Quiche met zalm, prei & wilde spinazie te bakken (die heb ik zelf uitgetest voor deze recensie). Wil je liever iets zoets dan is dat zeker geen probleem want bij elk seizoen zijn een aantal lekkere desserts terug te vinden.
Nog meer lekkers? Misschien wil je wel een Bruschetta met gegrilde groenten, Gazpacho met rivierkreeftjes, Pizza al taglio met courgette & parmezaan, Oosterse noedelsalade met zalm-teriyaki, een Abrikozen-amandeltaartje of een Frambozencheesecake.
In het register vind je de gerechten handig per soort terug. Alle drankjes, gebak, … overzichtelijk opgesomd. Het register is dus niet gebaseerd op de gebruikte ingrediënten maar op het soort bereiding. Je kan ook een register met tools, tips & ingrediënten terugvinden maar dit leek me nogal overbodig omdat deze in de inleiding van het boek allemaal samen worden vermeld.
Ik vond het een heel handig en overzichtelijk boek. Vooral de indeling per seizoen vind ik persoonlijk een groot voordeel. Toch sprong het boek er voor mij niet echt tussenuit. Ik vind het een goed aanvullend kookboek maar voor een echt basisboek waar ik regelmatig naar zou teruggrijpen had ik liever een iets uitgebreider aanbod gezien qua hartige avondmalen. Nu lijkt het me eerder een inspiratiebron bij het samenstellen van een lunch of brunch.
Ziet er heerlijk uit! Wel jammer dat er veel vlees gebruikt wordt ( zo te zien) anders was ik zeker geïnteresseerd in het boek!
Het is toch een vrij gevarieerd boek hoor. Naast vleesgerechten staan er ook een aantal vegetarische en visgerechten. De recepten met groenten zijn meestal salades, pizza of quiche.