Titel: Kijk niet terug
Auteur: Nora Roberts
Uitgeverij: Boekerij
Prijs: 15,00€
Pagina’s: 492p.
Bron: recensieboek
“Simone, Mi en Tish zijn al sinds hun jeugd hartsvriendinnen. Na hun eindexamen zijn ze van plan gezamenlijk naar New York te vertrekken, voor nieuwe avonturen met zijn drieën. Maar eerst is het zomervakantie, en Mi en Tish proberen Simone te helpen om over haar gebroken hart heen te komen nadat haar vriendje het heeft uitgemaakt. Een bioscoopavondje lijkt de perfecte afleiding.
Als Simone even naar het toilet is, hoort ze schoten vanuit de zaal. Ze belt meteen het alarmnummer, en door haar snelle reactie wordt nog erger voorkomen. Het incident kost vele levens, en voor de overlevenden zal niets ooit nog hetzelfde zijn. Ook de drie schutters zijn dood – maar zij waren niet het brein achter het plan. De echte dader is woedend , ontevreden met het resultaat, en zweert wraak …”
Mijn mening:
Ik weet niet of het Nora Robert’s manier is om aandacht te vragen voor de vele schietpartijen in haar land maar in dit boek lijkt de inspiratie heel duidelijk uit de realiteit voort te komen. Ik was blij dat ik de flaptekst niet gelezen had waardoor de eerste hoofdstukken stevig binnen kwamen en meer impact hadden. De start van het verhaal kwam door de schietpartij chaotisch én daardoor net nog geloofwaardiger over. Bovendien leer je als lezer door de verschillende invalshoeken en de verschillende aanwezigen bij de aanval in het winkelcentrum, op slechts enkele hoofdstukken vrij veel verschillende personages kennen.
Op enkele minuten tijd veranderen of eindigen enkele kille daders het leven van verschillende mensen. Ze doen dit zonder wroeging, zonder enig greintje empathie en zijn daardoor zoveel beangstigender dan iemand die in een passionele opwelling iets onvergeeflijks doet. Het resultaat is hetzelfde maar de planning die er bij deze misdaad aan vooraf gaat maakt het nog enger. Dat het hen helemaal niets lijkt te doen maakt het zelfs alleen maar gruwelijker.
Het boek focust zich echter meer op de nasleep van deze aanslag. De impact die deze dag heeft op het leven van de overlevenden en hun familieleden. Zowel de frequentie waarmee de perspectieven wisselen als hun aantal neemt af wanneer het verhaal in een rustiger tempo verder gaat. In Kijk niet terug zoeken de hoofdpersonages zich een weg in hun eigen leven maar al snel blijkt dat er gelijktijdig iemand anders vroegtijdig een einde maakt aan meerdere levens.
Zaken als vriendschap, familie en loyaliteit worden hierdoor afgewisseld met gevoelens als haat en een misvormd streven naar rechtvaardigheid. Wie de dader is al vrij snel duidelijk. Ik vond het persoonlijk wel fijn dat we als lezer iets langer moesten wachten op de ontmoeting tussen de overige twee hoofdpersonen. Hierdoor kreeg je immers eerst de kans om beide personages beter te leren kennen.
Ook dit boek moet het grotendeels van zijn karakters hebben vermits de spanningsgraad niet bijzonder groot is. Gelukkig heeft Nora Roberts haar personages weer heel goed uitgewerkt. Persoonlijk vind ik dit nog steeds haar grootste pluspunt. Je krijgt zowel inzicht in de gedachten van de overlevenden als die van de dader. Net als in haar andere boeken worden ook hier de verschillende perspectieven heel goed uitgewerkt.
Bovendien heeft de schrijfster ook dit keer duidelijk weer de nodige research gedaan. In elk boek lijk je iets bij te leren. De ene keer gaat het over het runnen van een ranch, een andere keer over het blussen van bosbranden en wat daar allemaal bij komt kijken. In Kijk niet terug heeft ze zich gefocust op het proces waarin Simone’s kunst tot stand komt.
In het kort komt het er op neer dat Kijk niet terug niet zo zeer spannend is maar wel fascinerend én meeslepend.
Hij staat nog op mijn wil-ik-nog-aanschaffen-lijstje<3