Boekspotter #3 : Amsterdam

Waar het bij het Blogger -en Auteurs Vriendenboek mijn bedoeling is om zowel mede-bloggers als auteurs de kans te geven om zichzelf voor te stellen leek het me een leuk idee om ook een terugkerende blogpost te lanceren rond favoriete boekenwinkels. Ik ga er alleszins vanuit dat jullie het net als ik leuk vinden om te ontdekken waar je terechtkan wanneer je nieuw leesvoer nodig hebt én dan komt een Citytrip-gids op maat van boekliefhebbers perfect van pas.

Ongeveer een jaar geleden probeerde ik Boekspotter te lanceren door in een eerste editie mijn favoriete adresjes in Antwerpen met jullie te delen. Nadien viel het jammer genoeg stil vermits er niet echt reactie kwam op de oproep. Gelukkig kwam daar onlangs verandering in. Eerst leerde ik (én jullie uiteraard ook) heel wat fijne plekjes in Londen kennen en deze week doet Talitha me nog meer zin krijgen om Amsterdam een keer te bezoeken. Al ga ik me daarbij als theeliefhebber wel vooral op de boekenwinkels focussen. 😉

Mijn aller-, aller-, allerfavorietigste boekenwinkel in de hele wijde wereld is de Waterstones aan het Spui. Neen, geen supercharmant klein onafhankelijk winkeltje, helaas. Ik weet dat ik daar veel boekenliefhebbers- (en toegegeven: ook wel hipster-)punten mee zou scoren, maar kijk: zo bijster origineel ben ik dus blijkbaar niet. What can I say, ik hou gewoon van deze winkel. Ik ben al in veel Waterstones-winkels geweest in mijn leven, geloof me, maar deze is by far mijn favoriet. Het voélt gewoon als een onafhankelijke winkel, eigenlijk, gerund door oprechte boekenliefhebbers. De handgeschreven kaartjes bij de boeken doen ‘m dat natuurlijk voor een groot deel, maar in Amsterdam hangt bijvoorbeeld ook altijd een vel papier met een stift aan de muur met een vraag die iedereen mag beantwoorden. Genre: ‘What is your Patronus?’ en ‘What book are you reading right now?’ en zo. Er zijn ook vaak themadagen en dan wordt de hele winkel omgetoverd in Harry Potter- of Doctor Who-stijl, bijvoorbeeld. De mensen die er werken zijn ook heerlijk British en weten écht heel veel van boeken af. Er ligt overal stoffig vasttapijt, er is veel donker hout en de trappen kraken en zoals het een authentiek pand in het centrum betaamt, is het lekker schots en scheef. Love it. Love it so much. Ga daarheen.

Ook aan het Spui zitten Athenaeum en American Book Center. Athenaeum heeft van alles wat, maar niet bijzonder veel sfeer. Het is nogal een steriele zaak, naar mijn mening. Ze hebben er vooral veel non-fictie en studieboeken, maar ook altijd wel de meest recente literatuur. Naast Athenaeum zit nog een winkeltje (ook van hen) dat uitsluitend tijdschriften verkoopt, van elk genre en van over de hele wereld.

American Book Center is sowieso ook een bezoekje waard, al is het maar door de enorme boekenwand in het midden van de zaak die tot helemaal boven reikt. Je vindt er enkel Engelstalige boeken, maar werkelijk in elk genre dat je maar kan bedenken. De winkel is enorm en altijd leuk om doorheen te struinen. Ze hebben er ook veel book related merch én een printer om zelf een boek (in eigen beheer) te drukken.

Dat het niet mijn favoriete winkel is, betekent niet dat ik geen shabby onafhankelijke boekenwinkeltjes ken. The Book Exchange op de Kloveniersburgwal is typisch zo’n zaak voor tweedehands boeken: volgestouwd met oude boeken, van voor tot achter, van beneden tot boven, overal waar je kan kijken. Zit enorm veel leuk spul tussen, allemaal in het Engels.

Voor wie zich toevallig in mijn eigen buurt zou bevinden in Bos en Lommer – zou me sterk verbazen als toerist, maar je weet het nooit – kan je altijd eens binnenspringen bij De Nieuwe Boekhandel aan de Bos en Lommerweg. Een paar keer per maand richten ze hun etalage opnieuw in aan de hand van een thema. Soms is dat gewoon een kleur en dan ligt er een geweldig mooie collage van boeken in alle tinten geel je te verwelkomen. Er zijn ook vaak literaire avonden, er is een Wall of Fame met handtekeningen van auteurs en je kan er zo veel tijd als je wil spenderen met een kop koffie of thee aan de grote leestafel.

Het Martyrium is een intieme, ouderwets rommelige, maar toch verrassend grote boekhandel aan het Museumplein. Je vindt er propvolle boekenkasten met zowel gloednieuwe boeken als ramsj, en er is een extra halfhoge non-fictieverdieping.

Scheltema is een gigantische boekhandel aan het Rokin. Indrukwekkend om eens in rond te lopen, ook wel gezellig, maar om de een of andere reden kom ik er toch niet vaak. Het is er me toch allemaal iets te gelikt of zo.

Mendo is een heel fancy boekhandel in de Negen Straatjes waar je vooral terecht kan voor fantastisch mooie koffietafelboeken. De inrichting is strak, minimalistisch, met veel zwart, bruin en metaal. Zo’n soort winkel, ja.

Perdu is de enige gespecialiseerde poëzieboekhandel van Amsterdam. Ik ben daar zelf niet zó’n grote fan van dat ik er vaak over de vloer kom, dus een echte mening heb ik ook niet over deze winkel. Just putting it out there: het bestaat. Doe met deze informatie vooral volledig uw goesting.

Je kan er geen boeken kopen, maar het is wel geweldig om eens te bezoeken: de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, vlakbij Centraal. Tien etages vol boeken en knusse lees- en studieplekjes, een tentoonstellingsruimte, een café, een radiostation, een lunchcafé en een dakterras met fantastisch uitzicht over de stad.

Voor koffiepauzes

 

Mijn nummer één adresje in Amsterdam voor welverdiende koffiepauzes is De Drie Graefjes. Er zit een moderne variant aan het Rokin, maar ik ga zelf standaard naar de vestiging vlakbij de Dam. Dat is namelijk een oud en scheef hoekpand en het is er immens gezellig. De cupcakes zijn to die for, de taarten zijn yuuuuuge en de koffie is lekker. Meer moet dat niet zijn.

De lekkerste koffie vind je volgens mij bij The Coffee Company. En ja, da’s een keten (een Nederlandse), maar ik vind het oprecht de beste. Sue me.

Gezellig koffie drinken doe je verder ook bij De Koffiesalon of Café Schuim in de Spuistraat. Die eerste is modern en hipster en ook nog half een interieurwinkel, die laatste is een shabby kunstzinnig cafeetje met kapotte zetels en maandelijks wisselende muurschilderingen.

Lot Sixty One in de Kinkerstraat in West is een household name wat betreft koffie, want ze branden hun eigen koffie en alles.

Dankjewel voor je tips Talitha!

Mocht jij als lezer ook zin hebben om jouw plaatselijke favoriete boekenwinkels met ons te delen dan mag je me dat gerust laten weten. Er zijn immers nog heel wat steden die we nog niet bezocht hebben.

3 gedachten over “Boekspotter #3 : Amsterdam”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.