Titel: Alter Ego
Auteur: Marissa Meyer
Uitgeverij: Blossom Books
Pagina’s: 542p.
Prijs: 19,99€
Bron: eigen boek
“Held of Schurk, aan welke kant sta jij?
Hij wil gerechtigheid, zij wil wraak.
De wereld zoals wij die kennen bestaat niet meer. Uit de ruïnes van de verpulverde samenleving zijn de rebellen opgestaan: mensen met uitzonderlijke gaven, die als superhelden de vrede en orde herstelden. Ze zijn een symbool van hoop en moed geworden – behalve voor de schurken die ooit door hen verslagen en verbannen zijn …
Nova heeft een reden om de Rebellen te haten en wil maar één ding: wraak. Als ze infiltreert in de organisatie van de Rebellen, ontmoet ze Adrian. Hij gelooft in gerechtigheid, en in Nova. Maar Nova is loyaal aan iemand die een einde aan allebei zou kunnen maken …”
Mijn mening:
Dankzij de Dear Booknerd leesclub las ik Alter Ego nog voor ik aan Staalhart toekwam en daardoor is het voor mij mijn allereerste superhelden-boek. Hierdoor voelde het hele concept voor mij nog heel nieuw en verfrissend aan.
Het deed me regelmatig aan de X-men verfilmingen denken vermits daar de mensen met gaven ook onderdrukt worden. In de films merk je duidelijk dat zo’n onderdrukking niet kan blijven duren en dat er op een bepaald moment tegenin gegaan zal worden. In Noa’s wereld is dat ook effectief gebeurd met ingrijpende gevolgen.
Het boek begint meteen chaotisch. Vervolgens krijg je als lezer een heleboel informatie te verwerken en vervolgens komt het verhaal en vooral het tempo pas meer op gang. Persoonlijk vond ik die chaotische scène wel pasend vermits je als lezer ook in een chaos terecht komt doordat personages telkens een alter ego hebben en het even duurt vooraleer je doorhebt wie nu weer juist wie is en welke krachten bij een specifiek karakter horen.
Ik maakte me heel wat bedenkingen tijdens het lezen. Zo leek Adrian’s gave me super handig en deed het talent van Honey me terugdenken aan een personages uit Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. Het viel me ook op dat loyaliteit ver te zoeken was bij zowel de Anarchisten als de Rebellen. Maar bovenal bleef ik me het hele boek door de vraag stellen … Wie is er nu juist slecht?
Ben je een Schurk omdat je opkomt tegen onrechtvaardigheid? Ben je nog wel een superheld wanneer je beloftes niet kan nakomen? Wanneer je zowel qua bestuur als ordehandhaving de touwtjes in handen neemt? Dit boek bewijst duidelijk dat goede bedoelingen niet voldoende zijn om vrede op aarde te bekomen.
Ik heb dit boek graag gelezen en vond het superhelden-concept heel intrigerend. Dat Marissa Meyer het verhaal vrijwel even visueel omschrijft als de comics van zowel Marvel als DC Comics maakte het uiteraard makelijk om alles voor me te zien. Ik geef eerlijk toe dat ik het boek persoonlijk niet zo veel spanning vond bevatten en ook niet werd meegesleept door het begin van een liefdesverhaal maar dat het me wel ontzettend fascineerde en me aan het denken heeft gezet.
Ik vind het nog steeds moeilijk om partij te kiezen vermits beide partijen hun zwakheden hebben en hun oorspronkelijke drijfveer goed bedoeld was. Als ik heel eerlijk ben vind ik zelf eigenlijk de mensen in Noa’s wereld de grootste schurken.