Titel: 5 ingrediënten
Auteur: Jamie Oliver
Uitgeverij: Kosmos
Pagina’s: 317p.
Prijs: 29,99€
Bron: recensieboek
Jamie Oliver, het wereldwijde kookfenomeen, is terug met een knaller van een kookboek. De 130 gloednieuwe recepten zijn fantastische combinaties van slechts vijf ingrediënten, en zijn makkelijk te maken, op elk moment van de week. Van salades, pasta, kip en vis, tot spannende gerechten met groente, rijd en noedels, rund, varken en lam. Plus een bonushoofdstuk met zoetigheid, dus voor elke wat wils. Maxmimale smaal met minimale moeite, daar draait het om, met veel voedzame ideeën en superveel inspiratie.
Mijn mening:
Ik heb ondertussen een vrij grote verzameling kookboeken in huis. Het valt me echter op dat ik een duidelijke voorkeur heb voor boeken met eenvoudige recepten. Geen gerechten waarvoor je een hele middag in de keuken moet staan nadat je eerst al een drietal supermarkten heb bezocht om alle benodigdheden te verzamelen. Als het bovendien ook nog eens recepten zijn die uitnodigen tot variatie dan ben ik helemaal verkocht.
Nu weten jullie meteen ook waarom ik geïnteresseerd was in dit boek. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik in het begin een beetje terughoudend was vermits een eerder verschenen gelijkaardig kookboek me niet echt wist te overtuigen. De gerechten in dat boek waren eenvoudig maar ze waren ook vrij eentonig en konden me niet echt motiveren om aan de slag te gaan.
Dit boek deed dat gelukkig wel. Ondanks het feit dat Jamie Oliver zich in dit boek bij elk gerecht beperkt tot een maximum van vijf ingrediënten ziet het eindresultaat er telkens erg lekker uit én is de smaak van het gerecht niet eentonig. Dat was alleszins niet het geval bij de gerechten die ik uitprobeerde. De Salade van wortel & granen vond ik bijvoorbeeld zo smakelijk dat ik de vinaigrette zelfs achterwege heb gelaten. (Foto: salade van wortel & granen met granaatappel, verse munt en fetakaas)
Je kan in dit boek echter veel meer terugvinden dan enkel salades. In een boek van Jamie Oliver kunnen pasta-gerechten uiteraard niet worden overgeslagen. Naast kip, vis, rund, varken en lam heeft hij echter hoofdstukken gereserveerd voor eieren, groenten én rijst & noedels als basisingrediënt. Afsluiten doet hij met een deel vol zoetigheden. Tenslotte krijg je ook nog een boodschap van Jamie’s voedingsteam, maar die werd bondig samengesteld zodat ze mooi aansluit bij de eenvoud van het boek. Uiteraard is er achteraan ook een handig register terug te vinden zodat je recepten kan terugvinden. (Foto: zoals je op de foto kan zien had ik niet de juiste boontjes in huis voor deze Pesto-kip in bladerdeeg. Degene die ik wel had kwamen echter vers uit de moestuin van mijn ouders.)
De recepten die ik voor deze recensie uitprobeerde spraken me meteen aan maar het waren zeker niet de enige gerechten die ik wil gaan klaarmaken. Hier zijn er nog enkele die op dat lijstje belandde: Pompoensalade met harissa, Wortelsalade met tahin, Watermeloensalade met radijs & feta, Frittata met warmgerookte zalm, Smokey frittata met paddenstoelen, Tikka-kip uit de oven, Supersimpele vispastei, Gekruide bloemkool uit de oven, Speedy Spinaziecurry, Waanzinnige bietjes, Rendang met bloemkoolrijst, Worstjes met appel uit de oven, Stevige bonenschotel met worstjes, Sinaasappel-polentataart, Frozen Banoffeecheesecake, Frambozen met honing en filodeeg, …
Met de gerechten op zich zit het dus alvast goed. Verder vind ik het vooral heel leuk dat alles in dit boek mooi aansluit bij de focus op eenvoud. Zo is de lay-out sober maar niet saai of steriel. Voor de foto’s wordt telkens dezelfde sobere ondergrond gebruikt maar net als bij de andere boeken van Jamie doen ze je wel zin krijgen om het recept uit te proberen. (Foto: Buddy FlapJack koekjes)
De gerechten zelf zijn makkelijk, snel én vrij gevarieerd. Bovendien staat er net als bij zijn Super Food boeken ook hier bij elk gerecht een tabel met de voedingswaarden vermeld. Opnieuw veel voordelen dus. Het enige nadeel dat me zo meteen te binnen schiet is dat hij het boek als platform gebruikt om sommige van zijn eigen producten te promoten. Niet omwille van de reclame, die vind ik immers begrijpelijk, maar wel omdat je deze prodcuten niet zomaar in elke supermarkt kan terugvinden. Gelukkig vind je er doorgaans wel een alternatief voor want koken met vijf ingrediënten waarvan je er één à twee niet kan vinden zou natuurlijk wat moeilijk worden.
Eigenlijk snap ik niet hoe hij klaar krijgt om op dit tempo boeken te blijven uitbrengen zonder aan kwaliteit te moeten inboeten. Sinds 1999 verscheen er vrijwel elk jaar een nieuw boek én zowel in 2010 als 2016 werden er zelfs twee boeken op de markt gebracht. Ik ben alvast nieuwsgierg waar hij zich in zijn volgende boek op zal focussen.
dit boek had ik ook graag willen reviewen, maar helaas, de uitgeverij had er geen meer. Jammer, ik ben dol op kookboeken reviewen. Maar gelukkig kan ik hier nu lezen hoe het boek is voordat ik het ga kopen!
Jammer dat je het niet meer kon recenseren. Wel leuk dat je nu op mijn blog ben terechtgekomen. Ik vind het zelf ook heel leuk om af en toe een kookboek te recenseren. Binnenkort verschijnen er hier nog twee kookboek-recensies.
Ik leerde de keuken van Jamie Oliver kennen door zijn tijdschrift te kopen (in: Vreemde tijdschriften). Heb er echter nog maar weinig uit bereid. Mss komt daar nu verandering in 😉 dankzij jouw logje hier…
Oh, zijn tijdschrift ken ik niet. Dat heb ik nog nooit gelezen. Ongelooflijk eigenlijk hoeveel boeken hij ondertussen al gepubliceerd heeft hé.
Ik laat jou hierbij even de link daarrond (dan kan je het ook eens zien 😉 )
https://regenboogbui.wordpress.com/2015/10/20/vreemde-tijdschriften-koken/
Ik houd dat niet zo bij, hoeveel kookboeken. Zelf volg ik vooral Sandra Bekkari. Een methode die voor mij echt werkt.
Er staat telkens een mooi overzichtje van al zijn titels vooraan in het kookboek. Daarmee dat het me zo opviel. 😉
Oh wat goed! Ik houd er ook niet van, hoor: die ellenlange ingrediëntenlijsten. Chicks love food hebben ook echt van die chille eenvoudige recepten. Zo nice!
Ik hou echt van dat soort boeken. Het nieuwe kookboek van Janneke Philippi lijkt me ook zo eentje. Niet met een maximum aan ingrediënten maar wel heel eenvoudig te bereiden én dat zijn nu eenmaal mijn favoriete recepten.