Titel: Weet je nog?
Auteur: Nora Roberts en J.D.Robb
Uitgeverij: Boekerij
Pagina’s: 494p.
Prijs: 15,00€
Bron: recensieboek
“Antiekhandelaar Laine Tavish is een gewone vrouw met een gewoon leven. Tenminste, dat is wat de mensne in het kleine stadje Angel’s Gap in Maryland denken. Ze hebben geen idee dat zij ooit Elaine O’Hara was, de dochter van een notoire crimineel en oplichter. Haar verleden komt ruw terug als een van haar vaders oude maten haar winkel binnenkomt met een cryptische waarschuwing en enkele minuten later voor de deur wordt doodgereden. Al snel blijkt dat Laine het volgende doelwit is. Samen met de zeer aantrekkelijke detective Max Gannon gaat ze op zoek naar wie haar dood wil, en waarom. Het antwoord ligt in een verborgen fortuin dat niet alleen Laines toekomst zal veranderen, maar ook die van volgende generaties – zoals van New Yorkse rechercheur Eve Dallas.
Eve is het wel gewend om aan de randen van de wet te opereren. Ze probeert de schat te vinden die Laine en Max zochten – om voor een en voor altijd korte metten te maken met het verderf dat hen omgaf …”
Mijn mening:
Toen ik las dat er een boek zou verschijnen waarin één auteur twee verschillende schrijfstijlen zou combineren was ik heel nieuwsgierig. Al helemaal omdat het om niemand minder als Nora Roberts gaat die ook onder het pseudoniem J.D.Robb boeken uitbrengt. Op basis van de flaptekst wist ik niet goed of beide schrijfstijlen zouden worden afgewisseld of opgesplitst. Uiteindelijk bleek het dat laatste te zijn.
De eerste helft van het boek is geschreven in de herkenbare schrijfstijl van Nora Roberts waarbij sfeersetting, visuele omschrijvingen, de onmisbare hond als huisdier (ik zou het echt missen moest ze plots een boek uitbrengen waar geen hond in voorkomt) én een loyale vriendin onmisbare elementen zijn. Ik vind het knap hoe ze haar lezers steeds zo snel in het verhaal weet te trekken. Hoe haar personages zo omschrijven worden dat je vrijwel meteen een duidelijk beeld van hen krijgt en hun gedachtegang kan volgen.
Alleen die erotische scènes hé. Die zijn doorgaans zo zweverig omschrijven dat ik er telkens opnieuw over struikel. Gelukkig vormen deze niet de kern van het verhaal. Wat typerend is voor Nora Roberts is dat ze zich vooral focust op de dynamiek tussen haar personages én hun individuele karaktertrekjes maar ook hun gewoonten, heden, verleden, angsten en dromen.
Op relationeel vlak verliep het in dit eerste deel allemaal iets te snel naar mijn zin maar daar is uiteraard een logische verklaring voor. Het boek heeft ongeveer hetzelfde volume als een traditionele Nora Roberts maar ongeveer halverwege begint het gedeelte dat ze als J.D.Robb geschreven heeft. Ze moest het dus met de helft van het aantal bladzijden stellen dat ze gewoonlijk ter beschikking heeft en had hierdoor onvoldoende ruimte om nieuwe personages voor te stellen en alles in het vertrouwde tempo te laten ontwikkelen.
De tweede helft van ‘Weet je nog?’ waarin Eve Dallas de hoofdrol voor rekening neemt heeft dit probleem niet vermits je deze personen al uit eerder gepubliceerde delen kent. Het enige nadeel is dat ik in dit boek iets ontdekte dat nog niet aan bod kwam in de tot nu toe vertaalde delen uit deze serie. “Weet je nog?” is immers boek 17,5 uit de Eve Dallas-reeks waarvan tot nu toe enkele de eerste tien delen werden vertaald.
Persoonlijk hield ik vooral van het contrast in dit nieuwe boek. Uiteraard wist ik al dat beide schrijfstijlen erg verschillend zijn maar deze verschillen vielen nog meer op nu ze in één verhaal werden gecombineerd. Ook onder haar pseudoniem hecht de schrijfster veel belang aan het visuele effect en de uitwerking van haar karakters alleen gebeurt dit op een meer analytische manier. Minder zeemzoeterig, meer recht toe recht aan. Hierdoor kan ik nu ook met zekerheid zeggen dat ik de boeken van J.D.Robb nog leuker vind als die van Nora Roberts. Grotendeels omdat dit een reeks is waarin we dezelfde hoofdpersonages volgen en hun karakters geleidelijk aan zien groeien terwijl ze verder worden uitgediept. Dat miste ik immers heel erg bij het eerste deel van dit boek.
Ik ben dus heel benieuwd naar Weet je Nog maar wel jammer dat dit boek dan nummer 17,5 is terwijl de nederlandse nog niet zover zijn met uitgeven. Maarja. Ik zal hem toch willen hebben uiteindelijk voor de collectie he. 😉
Je kan nog ‘even’ wachten desnoods. Dit najaar verschijnt het 11de deel dus ik hoop dat ze er twee per jaar blijven uitbrengen.