Titel: Het grote Libelle kookboek – 365 recepten voor elke dag
Auteur: Libelle
Uitgeverij: Lannoo
Pagina’s: 449p.
Prijs: 25,00€
Bron: recensieboek
Jonge boontjes in de lente, sappige tomaten in de zomer, zoete appels in de herfst en knapperige kool in de winter … Elk seizoen zijn andere ingrediënten op hun best. En dus verwerk je die het liefst in je gerechten. Op zoek naar een voorgerecht, hoofdschotel, dessert of salade? Zin in vlees, vis of vegetarisch? In dit grote Libelle kookboek vind je 365 keer inspiratie om elke dag van het jaar iets lekkers op tafel te zetten. Een selectie van de allerbeste recepten uit de volledige Libelle kookboekenreeks, aangevuld met heerlijke en gloednieuwe recepten.
Mijn mening:
Mijn allereerste culinaire experimentjes waren vrijwel allemaal het gevolg van het doorbladeren van de Libelle. Zowel mijn moeke als oma hadden een abonnement en iedere keer wanneer ik het tijdschrift las ontdekte ik een recept dat ik wilde uitproberen. Op die manier verzamelde ik een hele map met uitgeknipte recepten én heel wat van die probeersels werden uiteindelijk vaste favorieten.
Zelfs nu ik een kast vol kookboeken heb blijf ik de recepten van mijn favoriete magazine uitknippen wanneer ik er één in handen krijg. Een kookboek waarin 365 van deze gerechten gesorteerd gebundeld werden … dat is toch net iets handiger dan zo’n map vol losse papiertjes. (Foto Lente: Vislasagne met lentegroenten en uiengratin, Cocotte-ei met garnalen en lente-ui, Farfalle met ham en erwtjes, New York Cheesecake)
Al helemaal vermits de indeling zo overzichtelijk is. De gerechten worden in de eerste plek per seizoen ingedeeld en vervolgens per Voorgerechten, Bijgerechten, Salades, Hoofdgerechten met Vlees, Vis en Veggie en ten slotte ook nog Dessert en zoet gebak. Bovendien gebeurde dit met een kleurcodering waardoor je al op de zijkant van je boek kan zien waar je moet zijn voor een specifiek seizoen. Dat is niet alleen handig, het ziet er ook nog eens leuk uit.
Het grootste voordeel vind ik echter dat al de recepten in dit boek voldoen aan de eigenschappen zijn voor de gerechten die in Libelle verschijnen. Ze zijn uitnodigend, overzichtelijk, toegankelijk, haalbaar én je krijgt af en toe tips om te variëren, jezelf wat tijd te besparen of je gevogelte lekker mals te krijgen. Ik heb me nog nooit aan een yoghurt-marinade gewaagd maar misschien moet ik dit toch maar eens proberen. (Foto Zomer: Thaise viscurry, Zomerse risonisalade, Tagliatelle met zeevruchten en prei, Chocoladetaart met frambozen)
Ook de inhoudstabel vooraan kan je heel wat tijd doen besparen. Hier vind je alle recepten per seizoen ingedeeld in één oogblik terug. Achteraan het kookboek kan je dan weer op zoek gaan via de alfabetische index. (Foto Herfs: Luikse salade, Eenpansgerecht met zeeduivel en grijze garnalen, Thaise krabkoekjes met limoenmayonaise, Gepofte groenten met kruiden en ahornsiroop)
Ik ontdekte hoofdzakelijk voordelen bij dit boek maar er waren ook twee nadelen. Zo viel me op dat het vegetarische aanbod vrij beperkt is al zijn er gelukkig ook nog enkele vegetarische gerechten terug te vinden in de Bijgerechten-rubriek. Verder vraag ik me ook af of de softcover lang zag meegaan. Overleeft die het vele doorbladeren wel? Want dat ga ik ongetwijfeld vaak doen.
Dit boek bevat immers een mooie én vooral gevarieerde selectie van zowel feestelijke hapjes als eenvoudige maaltijden. Zowel onmisbare klassiekers als net iets originelere recepten. Zowel oude favorieten (het ziet er dus naar uit dat er nu een aantal van die losse papiertjes weg mogen) als nieuwe gerechten die ik graag een keer wil uittesten. Eén ding is zeker in dit boek vind je ongetwijfeld een antwoord op de vraag ‘Wat kan ik vanavond klaarmaken?’. (Foto Winter: Aardappelmuffins, Macaroni met brie en krokante ham, Frittata met spinazie, zuring en pecorino, Pittige chocolademousse)
Getest:
De Farfalle met ham en erwtjes die hier de afgelopen jaren meerdere keren gegeten werd maar waar nog nooit een foto van werd gemaakt. Tot nu dus.
Ook de Vislasagna met lentegroenten en uiengratin werd uitgetest. Al liet ik de met curry gekruide uiengratin wel achterwege vermits ik geen ajuin verdraag. Als je net als ik niet zo gek bent van wijn in je sauzen dan kan je die makkelijk vervangen door bouillon. Dat is het leuke aan deze recepten … je kan er echt wel mee variëren tot het volledig naar je zin is.
Dat ziet er allemaal zo lekker uit zeg! Meestal met kookboeken vind ik maar een handvol aan lekkere recepten en vind ik het dus niet waard om het boek aan te schaffen, maar dit is een ander verhaal!
Om die reden ontleende ik kookboeken die ik wilde kopen vroeger steeds eerst even bij de bibliotheek. Vaak bleken er uiteindelijk slechts enkele recepten in te staan die ik me echt aanspraken en dat ontdekte ik liever vooraleer ik een boek aanschaf. Bij dit kookboek heb ik eerder het omgekeerde probleem … niet weten wat ik eerst wil uitproberen. 🙂