Sommige vragen zie je vaak verschijnen in Tags en terugblikken. Wat is je favoriete boek van het afgelopen jaar? Je favoriete thriller? Je favoriete romantische verhaal? Eén ding hebben die zaken alvast met elkaar gemeen … ze zijn vrijwel onmogelijk te beantwoorden. Ze gaan echter ook allemaal over fictie-boeken. Geloof me gerust wanneer ik zeg dat mijn kasten voornamelijk met fictie-boeken zijn gevuld. Toch zijn er ook andere boeken in terug te vinden. Daarom leek het me leuk om mijn favoriete kookboekEN met jullie te delen. Ja hoor, je leest het goed … meerdere boeken. Ik ben echt niet zo gek dat ik mezelf de opdracht ga geven om er slechts ééntje te selecteren.
Al heb ik me toch een beetje proberen in te houden. Gezien de grote hoeveelheid kook -en bakboeken die ik hier binnen handbereik heb staan, is dit slechts een minieme selectie. Ik heb ze ook een beetje proberen te groeperen per foto. Zo kan dit eerste exemplaar fungeren als de ‘soep -en voorgerecht’-gang.
‘Soep bij Janneke thuis’ mocht ik vorig jaar recenseren en ik hield meteen van dit knappe boek. De mooie foto’s zien er heel uitnodigend uit en doen je al snel zin krijgen in een hete kom soep. De titel van het middelste boek is bondig, maar omschrijft perfect de inhoud. Ik kreeg dit boek ooit cadeau van een vriendin en vind het erg leuk om er in te bladeren en op verkenning te gaan. Misschien zelfs een beetje op wereldreis … ‘Het grote boek met hapjes’ staat immers vol met allerlei kleine gerechten die zijn onderverdeeld per werelddeel. Het laatste boek op de foto bevat opnieuw soeprecepten. Het is minder knap als dat van Janneke Philippi maar bevat wel heel veel recepten en bied je dus een ruime keuze wanneer je regelmatig soep wil eten én niet te vaak in herhaling wil vallen.
Van het voorgerecht naar het hoofdgerecht én inspiratie daarvoor kan ik waarschijnlijk wel terugvinden in één van de boeken uit de volgende twee foto’s. ‘Fresh + Fast’ won ik jaren geleden met een online-wedstrijd. Eigenlijk heb ik er nog geen enkel recept uit klaargemaakt wat best wel vreemd is gezien het aantal keren dat ik er al in heb zitten bladeren. Het probleem is dat ik dit doorgaans in de winter doe, terwijl de meeste van deze recepten de zomer lijken op te roepen. Frisse salades, verse ingrediënten, gezonde recepten, … Het boek met Aardappelgerechten is volgens mij het eerste kookboekje dat ik zelf kocht nadat we gingen samenwonen. Je kan er zo’n beetje alles in terugvinden. Vooral in het begin was dit boek heel handig, maar ik merk dat er nog regelmatig recepten op tafel verschijnen die hun oorsprong in dit kookboek vonden.
Ook ‘Wat Katie eet’ ontdekte ik als recensie-exemplaar. Katie houdt niet enkel van eten maar ook van fotografie en dat komt heel duidelijk naar voren in dit boek met prachtige foto’s die je meteen doen zin krijgen in vrijwel elk recept dat wordt omschreven. Ik heb ze nog lang niet allemaal uitgeprobeerd maar ben wel een groot fan van deze twee salades.
De boeken van Nigella Lawson vind ik dan weer net leuk doordat ze bij elk van haar recepten uitlegt waar haar inspiratie voor dit gerecht vandaan komt. Ondertussen zie je dit bij veel meer kookboeken verschijnen, maar voor mij was Nigella Lawson de eerste bij wie ik deze grappige anekdotes zag verschijnen. Ze is ook één van de weinige tv-chefs die ik graag bezig zag (de eerste seizoenen alleszins) op televisie. Haar Koreaanse Keema is super lekker. De recepten in ‘Hartig gebak‘ zien er dan weer vrijwel allemaal zo uitnodigend uit. Ze doen me denken aan comfort food. Niet enkel quiches, maar ook gevulde pasteitjes, vlaaien, … allerlei gebak maar dan met een hartige vulling.
Ja hoor, we zijn bij de Desserten aangekomen. Ik heb me eerst braaf bij de hartige kookboeken gehouden maar het zal jullie waarschijnlijk niet verbazen dat ik vrijveel favoriete bakboeken heb. Liefst van al zou ik ze allemaal aan jullie willen tonen, maar deze selectie toont toch wel mijn all-time favorites. Zodra ik het eerste Hummingbird-bakboek kocht was ik meteen verkocht. Ik heb me meerdere jaren beziggehouden met het decoreren van cupcakes. Ondanks het feit dat je met suikerpasta heel mooie cakejes kan maken, ben ik zelf een fan van dit soort versierde cupcakes. Deze zien er niet enkel lekker uit ze hebben ook veel meer smaak dan een laagje suikerpasta ooit kan bieden.
Ook het tweede boek van deze bekende bakkerij bevat een ruim aanbod aan taarten, cakejes, koekjes, repen, … Het ene nog verslavender dan het andere. De Hummingbird-blondies bijvoorbeeld in plaats van de klassieke brownies, of de koekjes met witte chocolade en cranberries of … Het middelste boek is het eerste bakboek van Leila Lindholm dat ik ontdekte. Ondertussen heb ik ook het tweede exemplaar al een tijdje in de kast staan. Maar vooral dit eerste boek boordevol uitnodigende foto’s en lekkere dieet-onvriendelijke recepten wordt regelmatig uit de kast genomen.
En tenslotte deze laatste foto met nog drie boeken boordevol zoete lekkernijen. Appeltaart van Janneke Philippi mocht ik recenseren en daar prijs ik me nog steeds gelukkig om. Ik had eerder al eens een oud boek met appeltaarten gekregen maar dat sprak me niet echt aan, toen ik voor de eerste keer in dit exemplaar aan het bladeren was werd me echter al snel duidelijk dat ik beter kon aanduiden welke recepten ik NIET wou maken. Dat waren er immers slechts een 2 à 3-tal in het hele boek. ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw‘ is mijn allereerste Nigella Lawson-boek. Waar haar andere boeken ook vrij veel hartige recepten bevatten, is dit boek een soort zoete bakbijbel. Of ik ondertussen een goddelijke huisvrouw ben geworden weet ik niet, maar haar cupcake-recept is nog steeds het recept waar ik op terugval vermits je er eindeloos mee kan variëren. ‘Juliette’s bakboek’ kreeg ik onlangs van een tante. Zij had er iets anders van verwacht, ik ben er dan weer heel gelukkig mee. Lekkere én degelijke recepten die een soort nostalgie uitstralen. Binnenkort ga ik er eens een aantal van uitproberen, want ook hier staan weer meer recepten in die ik WEL wil maken in plaats van niet.
Hebben jullie een kookboek waar je steeds naar teruggrijpt wanneer je inspiratie zoekt?
Ik heb wel kookboeken, maar meestal staan ze alleen in de kast en kijk ik er nooit in. Zonde eigenlijk.
Mijn voorkeur voor kookboeken wisselt steeds, maar een boek blijft en pak ik er heel vaak bij: De Zilveren Lepel. Het is een authentiek Italiaans kookboek van meer dan 1200 bladzijden. Jarenlang is het alleen in het Italiaans verkrijgbaar geweest en kreeg iedere Italiaanse bruid het als huwelijkscadeau. Een jaar of 8 (?) geleden werd het eindelijk in het Engels vertaald en daarna ook in het Nederlands. Dan zie je dat de Italiaanse keuken meer is dan pizza’s en pasta’s. Ook gerechten met rijst, aardappels, alles vind je er in terug. De recepten bevatten niet al te veel ingrediënten en het boek is heel overzichtelijk en voorzien van 2 leeslinten.
Haha, dit lijkt haast een recensie op zich 😉
De kookboeken die jij hier plaatst ken ik niet, maar spreken me wel aan. Ik ben gek op kookboeken (en op koken en op eten).
Groetjes, Marjon.
Hey Marjon. De Zilveren Lepel ken ik hoor. Jaren geleden heb ik een keer een groot pakket met kookboeken gewonnen en daar zat dus ook de Zilveren Lepel & de Zilveren Lepel Pasta in. Ik weet dat verschillende mensen groot fan zijn van deze Italiaanse klassieker, maar moet eerlijk toegeven dat ik zelf nog niet meteen verkocht ben. Misschien moet ik er binnenkort toch nog maar is een keertje doorheen bladeren.
Leuk overzichtje! Ik heb echt veel kookboeken, maar kook nooit hahaha :’)